Ανοδικά κινούνται οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να δώσουν συνέχεια στην χθεσινή ήπια κερδοφορία, επωφελούμενοι και από το ευνοϊκό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, καθώς η Wall Street έκλεισε αποβραδίς με ισχυρά κέρδη αλλά σε θετικό έδαφος κινήθηκαν κατά βάση και οι ασιατικοί δείκτες.

Η ατζέντα της ημέρας εκτός από ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων «κολοσσών» της ηπείρου, περιλαμβάνει σε περίοπτη θέση τις κινήσεις νομισματικής πολιτικής από πλευράς BoE, η οποία αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β., κάτι που αποτελεί και την ταχύτερη αύξηση από το 1995.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,04% στις 438.50 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,40% στις 3.747 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,66% στις 13.676 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στις 7.449 μονάδες με άνοδο 0,03%, και στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 0,47% στις 6.501 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,58% στις 22.701 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 της Μαδρίτης σημειώνει άνοδο 0,67% στις 8.196 μονάδες.

Υποχώρησαν οι μεταποιητικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Ιούνιο, εν μέσω των ολοένα και αυξανόμενων τιμών παραγωγού και των περιορισμών στην προσφορά. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες σημείωσαν πτώση 0,4% σε μηνιαία βάση σε προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal ανέμεναν πτώση των παραγγελιών κατά 0,5%.

Σημαντικά επηρεασμένες από πιέσεις στην προσφορά λόγω των lockdown στην Κίνα και από την αποχώρηση από την Ρωσία, ήταν οι πωλήσεις β’ τριμήνου της Adidas, με την εταιρεία την Πέμπτη να ανακοινώνει αποτελέσματα και νέο, χαμηλότερο guidance για το έτος. Οι τριμηνιαίες πωλήσεις του γερμανικού κολοσσού αθλητικών ειδών αυξήθηκαν 4% στα 5,6 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της αγοράς της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ τα έσοδα στην Κίνα μειώθηκαν κατά 35% εν μέσω των αυστηρών περιορισμών της πανδημίας που «στραγγάλισαν» τη ζήτηση σε μια αγορά-«κλειδί». Η Adidas μείωσε το guidance της για ολόκληρο το έτος για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, προβλέποντας χαμηλότερη αύξηση εσόδων και κερδών καθώς οι πωλήσεις στην Κίνα αγωνίζονται να ανακάμψουν.

Θετικό ήταν το κλίμα μέσα στο οποίο διαπραγματεύτηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι ανησυχίες για μια πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση Κίνας-Ταϊβάν λόγω της επίσκεψης Πελόζι, καταλαγιάζουν όσο περνούν οι ημέρες, με την πλειοψηφία των δεικτών να καταγράφει κέρδη.

Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,69%, ενώ ο S&P/ASX 200 στο Σύδνεϋ κινήθηκε οριακά στο -0,01%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai κέρδισε 0,80% και ο SZSE Component 0,46%. Στην Σεούλ, ο KOSPI σημείωσε άνοδο 0,47%. Ράλι περί του 2% σημειώνει ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε ακόμη:

Ενέργεια: Σε επιφυλακή το ΥΠΕΝ για την επάρκεια σε πετρέλαιο ντίζελ των ηλεκτροπαραγωγών

Σκληρή κόντρα Ελλήνων και Κινέζων στη ναυτιλία – Γιατί οι Greeks ξόδεψαν 3,7 δισ. δολάρια

Χαμντί Ουλουκάγια: Ο Τούρκος που εξακολουθεί να «θησαυρίζει» από το ελληνικό γιαούρτι (pics)