Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η εντεινόμενη ισραηλινή διείσδυση στη Γάζα, δεν είχε ακόμη προκαλέσει σημαντικά αντίποινα από το Ιράν ή τους συμμάχους του, μειώνοντας την ανησυχία ότι ο περιφερειακός εφοδιασμός με αργό μπορεί να διακοπεί.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent έπεσε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, αφού αυξήθηκε κατά σχεδόν 3% την Παρασκευή, καθώς το Ισραήλ ενίσχυσε τις στρατιωτιικές επιχειρήσεις του, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate έπεσε κοντά στα 84 δολάρια.

«Το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι η ένοπλη σύγκρουση παραμένει περιορισμένη στο Ισραήλ και τη Γάζα – υπό αυτό το πρίσμα, το αργό φαινόταν υπεραγορασμένο», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Vanda Insights στη Σιγκαπούρη. Οι τιμές του αργού «πιθανότατα θα συνεχίσουν να διολισθαίνουν μέχρι το επόμενο σημαντικό γεγονός», είπε.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών αργού και υπάρχουν φόβοι ότι μια κλιμάκωση του πολέμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα και μείωση των εξαγωγών από την Τεχεράνη.

Πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης των προθεσμιακών συμβολαίων αργού τη Δευτέρα στην Ασία, τόσο η Τεχεράνη όσο και η Ουάσινγκτον είχαν προειδοποιήσει ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξαπλωθεί. Το Ιράν δήλωσε ότι ο πόλεμος μπορεί να «αναγκάσει κι άλλες πλευρές να αναλάβουν δράση». Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, βλέπουν «αυξημένο κίνδυνο» επέκτασης, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Το Ιράν είναι ο κύριος υποστηρικτής της Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τεχεράνη υποστηρίζει επίσης τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, η οποία έχει δυνάμεις τοποθετημένες κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ και έχει τη δυνατότητα να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στημ περιοχή.

Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα πετρελαίου που διατηρούνται στον βασικό κόμβο αποθήκευσης στο Cushing της Οκλαχόμα παραμένουν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, αλλά μια πρωτοφανής πληθώρα αποθεμάτων βενζίνης έχει συσσωρευτεί κατά μήκος της ακτής του Κόλπου.

Το prompt spread του WTI – η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων του – ήταν 75 σεντς το βαρέλι σε backwardation. Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα ανοδικό μοτίβο, αλλά εξακολουθεί να είναι κοντά στα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, και λιγότερο από ό, τι πριν ξεσπάσει η σύγκρουση.

Επιπλέον, μια έρευνα του Bloomberg έδειξε ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να απέχει από την αύξηση της τιμής για τους πελάτες της στην Ασία τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, καθώς τα περιθώρια διύλισης αποδυναμώνονται σε όλη την περιοχή.

Διαβάστε ακόμη

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης: Η συζήτηση για τον καφέ – Η εναλλακτική πρόταση

Η φάρμα των Phāea Resorts στην Κρήτη: Μια εμπειρία case-study βιωσιμότητας

Τα τριαντάφυλλα της Βουλγαρίας: Γιατί Louis Vuitton και Tom Ford ξοδεύουν 15.000 δολάρια για ένα κιλό;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ