Αγορές

Υποχώρησε κάτω από το 1% το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων στη διάρκεια της ημέρας

  • newsroom


Ιστορικά είναι η πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2008, όταν ξέσπασε η παγκόσμια κρίση που πυροδότησε η πτώχευση της Lehman Brothers, που το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων υποχωρεί κάτω από το 1%

Το φράγμα του 1% «έσπασε» στη διάρκεια της ημέρας το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 0,82%, έναντι -0,17% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου, με αποτέλεσμα το περιθώριο (η μεταξύ τους διαφορά) να περιοριστεί στο 0,99%.

Ιστορικά είναι η πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2008, πριν ξεσπάσει η παγκόσμια κρίση την οποία πυροδότησε η πτώχευση της Lehman Brothers, που το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων υποχωρεί κάτω από το 1%.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 0,11% και του 15ετους στο 1,09%.

Tα ελληνικά ομόλογα ευνοούνται από το γενικότερο θετικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, καθώς διαφαίνεται ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (21 Μαρτίου), η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 22 δισ. ευρώ. Σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, το σύνολο των ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ξεπέρασε το 1 τρισ. ευρώ (1,094 τρισ. ευρω).

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 58 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ μόνον αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στο 0,85% από 0,86% την Παρασκευή, έναντι -0,17% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,02%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2209 δολ από 1,219 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2201 δολ.

Διαβάστε ακόμη

Εξελίξεις για τη Ναυτιλία: Πρέπει να μειωθούν δραματικά οι εκπομπές ρύπων

Χρηματιστήριο: Με πτώση 1,7% διέκοψε το τρίμηνο θετικό σερί – Προσδοκίες για τη συνέχεια

Γεωργιάδης για Ελληνικό: Το χρονοδιάγραμμα τηρείται και η μεταβίβαση θα γίνει τις επόμενες μέρες