Ένα έλλειμμα χαλκού αναμένεται να κατακλύσει τις παγκόσμιες αγορές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, ένας αναλυτής, μάλιστα, προβλέπει ότι το έλλειμμα αυτό μπορεί να διαρκέσει και μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωπος με ένα παγκόσμιο έλλειμμα του κόκκινου μετάλλου, που πυροδοτείται από τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ροές στη Νότια Αμερική, αλλά και τις μεγαλύτερες πιέσεις στη ζήτηση.

Ο χαλκός αποτελεί βαρόμετρο για την κατάσταση της οικονομίας λόγω των πολλαπλών χρήσεων που έχει στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και τα βιομηχανικά μηχανήματα.

Οι πιέσεις στον χαλκό θα μπορούσαν να είναι ένας δείκτης ότι οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις θα επιδεινωθούν και στη συνέχεια θα αναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν την πολιτική σύσφιξης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, το άνοιγμα της Κίνας και η ανάπτυξη στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ενεργειακής μετάβασης έχουν τροφοδοτήσει τη ζήτηση για το κόκκινο μέταλλο, ασκώντας περαιτέρω πίεση στους πόρους χαλκού.

«Το άνοιγμα της Κίνας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τιμή του χαλκού, καθώς αυτό βελτιώνει τις προοπτικές ζήτησης και θα ωθήσει τις τιμές του χαλκού ακόμη υψηλότερα λόγω της έλλειψης προσφοράς, εν μέσω της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια που δυσκολεύει την εξόρυξη», ανέφερε η Τίνα Τενγκ, αναλύτρια αγοράς στην CMC Markets.

«Το έλλειμμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι μια πιθανή παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκαλείται από τους τρέχουσες αντίξοες συνθήκες, από το 2024 έως το 2025», πρόσθεσε η Τενγκ, προβλέποντας ότι μέχρι τότε, οι τιμές του χαλκού μπορεί να διπλασιαστούν.

Ωστόσο, η Τίμνα Τάννερς από την Wolfe Research είπε ότι δεν περιμένει μια «τεράστια έκρηξη» δραστηριότητας και κατανάλωσης χαλκού, καθώς η Κίνα επανεκκινεί τις δραστηριότητές της.

«Η κατανάλωση χαλκού δεν επιβραδύνθηκε ιδιαίτερα το 2022. Τα εργοστάσια εξακολουθούσαν να λειτουργούν, τα κυβερνητικά κίνητρα συνεχίζονται και συνεχίζεται η δραστηριότητα στις υποδομές», εξήγησε

«Ηδη προβλέπουμε μεγάλες ελλείψεις σε χαλκό μέχρι το 2030», ανέφερε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie για Μέταλλα και Εξορύξεις, Ρόμπιν Γκρίφθ. Απέδωσε τις ελλείψεις στις αναταραχές στο Περού και στην υψηλότερη ζήτηση της βιομηχανίας για χαλκό στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

«Κάθε φορά που υπάρχουν ταραχές σημειώνονται και μια σειρά από συνέπειες. Και η πιο προφανής είναι η πιθανότητα να χρειαστεί να κλείσουν τα ορυχεία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τι συμβαίνει στο Περού

Το Περού συγκλονίζεται από διαμαρτυρίες από τότε που ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο ανατράπηκε τον Δεκέμβριο μετά από την παραπομπή του σε δίκη. Η χώρα της Νότιας Αμερικής αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού.

Η Glencore ανακοίνωσε στις 20 Ιανουαρίου ότι ανέστειλε τις εργασίες στο ορυχείο χαλκού Antapaccay που βρίσκεται στο Περού, αφού διαδηλωτές λεηλάτησαν και πυρπόλησαν τις εγκαταστάσεις του.

Από την απεργία των εργατών της κρατικής εταιρείας εξορύξεων Codelco στη Χιλή τον Ιούνιο του 2022 (φωτ. AFP)

Επιπλέον, η Χιλή –η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο που αντιπροσωπεύει το 27% της παγκόσμιας προσφοράς– κατέγραψε πτώση 7% από έτος σε έτος τον Νοέμβριο. Κι όπως αναφέρει σε σημείωμά της η Goldman Sachs, «θεωρούμε ότι συνολικά η Χιλή θα παράξει λιγότερο χαλκό μεταξύ 2023 και 2025».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χαλκού τη Δευτέρα ανήλθαν σε 4,035 δολ/λίβρα. Το μέταλλο άγγιξε νωρίτερα τη χαμηλότερη τιμή από τις 10 Ιανουαρίου, στα 3,9930 δολ/λίβρα.

Διαβάστε ακόμη:

UBS: Πώς η Ευρωζώνη θα αποφύγει τελικά την ύφεση

Πλειστηριασμοί: Σε αναστολή λόγω… Μπάρμπαρα σε 4 περιοχές της χώρας

Ένας «Κέρβερος» στην εφοδιαστική αλυσίδα για την προστασία ευπαθών προϊόντων