Η ελβετική τράπεζα UBS εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αποφύγει ύφεση αυτό το χειμώνα, αν και η δραστηριότητα είναι πιθανό να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Η ίδια αναβαθμίζει την πρόβλεψη της για το ΑΕΠ του 2023 σε 0,8% ετησίως, από 0,2% ετησίως προηγουμένως για την Ευρωζώνη.

Ο υψηλός πληθωρισμός, η υπερκάλυψη των αιχμών στις τιμές στην ενέργεια πέρυσι και η αύξηση του κόστους των τροφίμων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, η πτώση του πληθωρισμού και η επαναλειτουργία της Κίνας θα επιτρέψουν μια μέτρια ανάκαμψη στη συνέχεια.

Η UBS αναμένει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι το Μάιο. Οι αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες έχουν ήδη αρχίσει να διαχέονται και θα υπάρξουν και άλλες, βάζοντας φρένο στη δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης φέτος.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη άντεξε καλύτερα από ό,τι φοβόταν η τράπεζα τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους, επεκτεινόμενη κατά 0,1% έναντι των αρχικών προσδοκιών για συρρίκνωση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τις ανθεκτικές επιδόσεις.

Πρώτον, οι τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου στην Ευρωζώνη έχουν μειωθεί κατά 80% από την κορύφωσή τους τον Αύγουστο, και είναι τώρα κάτω από τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεγάλες επενδύσεις σε εναλλακτικές προμήθειες, η δραματική μείωση της κατανάλωσης και ο ζεστός χειμώνας οδήγησαν τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου να παραμείνουν στο ανώτατο όριο των προσδοκιών. Αυτό έχει σημασία όχι μόνο για τις τιμές του παρελθόντος, αλλά και για τις τιμές φέτος, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε πορεία εξόδου από το χειμώνα με τα αποθέματα πολύ υψηλότερα από τους ιστορικούς μέσους όρους. Αυτό σημαίνει ότι οι προθεσμιακές τιμές και η ζήτηση θα είναι χαμηλότερα και θα πρέπει να καλυφθεί με την προσφορά από χώρες εκτός της Ρωσίας.

Δεύτερον, η δημοσιονομική στήριξη παίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τη UBS. Οι κυβερνήσεις σε όλο το μπλοκ των χωρών έχουν μέτρα για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τα χειρότερα από την εκτίναξη του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Λόγω των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, ο τελικός λογαριασμός για τις κυβερνήσεις είναι πιθανό να είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι το σύνολο των πακέτων που ανακοινώθηκαν. Αν και αυτό θα αφήσει τους κρατικούς προϋπολογισμούς σε καλύτερη θέση φέτος, οι παρεμβάσεις εξακολουθούν να έχουν νόημα και πιθανότατα καθησυχάζουν τις ανησυχίες. Επιπλέον, οι άμεσες παρεμβάσεις στα καύσιμα και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας οδήγησε σε μείωση του πληθωρισμού, ιδίως στη Γαλλία.

Τρίτον, το περιβάλλον για την παραγωγή έχει βελτιωθεί, με τη συνεχιζόμενη χαλάρωση των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού που επιτρέπει στις ανεκτέλεστες παραγγελίες να εκπληρωθούν. Τέλος, πιο πρόσφατα, η επαναλειτουργία στην Κίνα ανέβασε το κλίμα με τις εταιρείες να αισθάνονται πιο σίγουρες όσον αφορά την εικόνα της ζήτησης.

Η ανάκαμψη θα είναι υποτονική

«Αν και δεν αναμένουμε πλέον ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ως σύνολό να πέσει σε ύφεση, αναμένουμε η ανάπτυξη να παραμείνει υποτονική βραχυπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός, με οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται ταχύτερα από τα εισοδήματα-κάτι που σημαίνει ότι η πραγματική αύξηση του εισοδήματος εξακολουθεί να είναι αρνητική. Οι καταναλωτές της Ευρωζώνης εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους για να διατηρήσουν τις δαπάνες τους, αλλά είναι απίθανο να τα δούμε όλα αυτά να χρησιμοποιούνται άμεσα», καταλήγει η ελβετική τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη

«Τα σάρωσαν όλα» οι εισαγωγές καυσίμων – 32 δισ. το 2022 (πίνακες)

Τι ψηφίζουν στη δεύτερη κάλπη, η μάχη Μεγάλου-Ηλιόπουλου(2), ο ειρηνοποιός του καζίνο και ο νέος μνηστήρας της Watt

 Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές το 2023 – Πού βρίσκονται τα ελληνικά αεροδρόμια