Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση του senior preferred ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς, με τη διοίκηση της τράπεζας να αντλεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ (έναντι του αρχικού προγραμματισμού για 400 εκατ. ευρώ).

Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 7,25% (έναντι του αρχικού 7,375%), ενώ οι υποβληθείσες προσφορές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό (400 εκατ. ευρώ) κατά 2,5 φορές.

Η ομολογιακή έκδοση ήταν 5ετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανάκλησης στην 4ετία, δηλαδή ήταν τύπου 5NC4.

Ο τίτλος της Πειραιώς αναμένεται να λάβει αξιολόγηση «B1» και «B+» από τους οίκους Moody’s και Standard & Poor’s, αντίστοιχα.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

Τη διαδικασία «έτρεξαν» οι τράπεζες Goldman Sachs Bank Europe, IMI-Intesa Sanpaolo, JP Morgan και UBS Investment Bank.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η συναλλαγή προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από περισσότερους από 70 διαχειριστές κεφαλαίων, με την πλειοψηφία να διατίθεται σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης περιουσίας (σωρευτικά 53%), καθώς και διαχειριστές κεφαλαίων (37%). Πάνω από το ήμισυ της έκδοσης διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Η χρονική συγκυρία για το ομόλογο της Πειραιώς χαρακτηρίζεται ως κάτι παραπάνω από θετική, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θεωρείται ζήτημα χρόνου.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, καθώς δεν ξεπερνά το 3,7%. Την ίδια στιγμή, τα spreads έναντι των γερμανικών αποδόσεων κυμαίνονται σταθερά στις 130 μονάδες.

Ας σημειωθεί ότι ο τελικός στόχος της MREL για το 2025 τοποθετείται στο 27,2%. Σήμερα, χωρίς να συνυπολογίζεται η παραπάνω έκδοση, ανέρχεται στο 19,9%.

Η χθεσινή δημοπρασία του senior preferred ομολόγου ήταν η πρώτη του είδους για το 2023.

Διαβάστε ακόμα

Ο Καμμένος, τα τσίπουρα και οι περήφανοι, η παραίτηση στη Eurobank, το τετ α τετ του Χατζηδάκη και η νέα ναυμαχία στους Πεταλιούς

Πάνος Καμμένος: Βγαίνει στο σφυρί μέρος από το «Μέγαρό» του στη Συγγρού για χρέη 1,5 εκατ. ευρώ (pics)

Bloomberg: Σχέδια για επέκταση της Eurobank σε Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Ινδία και Ισραήλ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ