Αγορές

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές – «Βαρίδια» πετρέλαιο και εμπορεύματα

  • newsroom


Η πλήρης αντιστροφή τάσεων στο πετρέλαιο, το οποίο από τα υψηλά αρκετών μηνών, επέστρεψε σε πτωτική πορεία, ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές

Η πλήρης αντιστροφή τάσεων στο πετρέλαιο, το οποίο από τα υψηλά αρκετών μηνών, επέστρεψε σε πτωτική πορεία, ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Πτώση 0,54% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 332 μονάδες, με τις εβδομαδιαίες απώλειές του να «ανεβαίνουν» στο 8,99% και τους περισσότερους δείκτες να κινούνται πτωτικά.

Η έντονη μεταβλητότητα στο πετρέλαιο, καθώς το αμερικανικό αργό έφθασε αρχικά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2015, οδήγησε σε ανάλογη πορεία και τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες διέγραψαν όλα τα αρχικά τους κέρδη.

Πτώση 1,1% για τον DAX 30 στις 9.862 μονάδες, ο οποίος ενδοσυνεδριακά είχε ξεπεράσει και το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,95% στις 6.104 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,54% χαμηλότερα στις 4.293 μονάδες.

Πιο ήπια πτώση για τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό IBEX 35 να αποδυναμώνεται 0,01% στις 8.663 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται κατά 0,26% χαμηλότερα στις 17.651 μονάδες.

Σε επίπεδο μετοχών για μία ακόμη συνεδρίαση οι ισχυρότερες απώλειες σημειώθηκαν στον μεταλλευτικό κλάδο, με τη μετοχή της Anglo American να «βυθίζεται» 6,8%, ενώ πτώση άνω του 3% σημείωσαν οι τίτλοι των BHP Billiton, Glencore και Antofagasta.

Πτωτική πορεία και για τις μετοχές τραπεζικών ομίλων, με αυτήν της UBS να υποχωρεί σχεδόν 6%, ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο τίτλος της Credit Suisse. Απώλειες 4% για την ιταλική Generali.

Απόρρητο Απόρρητο