Η αμερικανική τράπεζα J.P. Morgan συμπεραίνει ότι οι τιμές των ομολόγων έχουν πιεστεί υπερβολικά, ενώ οι αποδόσεις τους είναι πιθανό να περιοριστούν πλέον τόσο λόγω της κορύφωσης του πληθωρισμού όσο και των πληθωριστικών προσδοκιών, καθώς και λόγω της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας.

«Υποστηρίξαμε την περασμένη εβδομάδα ότι τα ομόλογα είναι πιθανό να γίνουν «υπερπουλημένα», καθώς το κλίμα για την Fed και τον πληθωρισμό έχει κινηθεί στα άκρα. Πιστεύουμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια φάση αποπληθωρισμού, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει δείκτης υστέρησης της ανάπτυξης», επισημαίνει η JPM.

«Πιο συγκεκριμένα σημάδια για την κορύφωση του πληθωρισμού, καθώς και για την κορύφωση των πληθωριστικών προσδοκιών και, τέλος, η αδυναμία στη δραστηριότητα υποδηλώνουν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα πρέπει να περιοριστούν στο μέλλον. Αυτό οδηγεί στην άποψη ότι αναμένουμε ανάκαμψη των μετοχών ανάπτυξης και τεχνολογίας», συνεχίζει η τράπεζα.

«Από την πλευρά της δραστηριότητας, ο πραγματικός δείκτης προσφοράς χρήματος (Μ1), ο κύριος δείκτης μας, συνεχίζει να υποδεικνύει περαιτέρω εξασθένηση του δείκτη υπευθύνων προμηθειών PMI. Τα κέρδη ήταν πολύ ανθεκτικά, αλλά είναι πιθανό να παρουσιάσουν τελικά μια ανατροπή το γ’ τρίμηνο. Εδώ, πιστεύουμε ότι η επαναφορά της δραστηριότητας είναι αυτό που πρέπει να δουν οι επενδυτές προκειμένου να αρχίσουν να κοιτάζουν υπό το πρίσμα ότι «τα κακά δεδομένα και ειδήσεις μπορεί να θεωρηθούν καλά», εξηγεί η τράπεζα. «Επιπλέον, ενώ η βραχυπρόθεσμη περίοδος παραμένει δύσκολη, η σχέση μεταξύ νέων παραγγελιών/αποθεμάτων από αυτά τα επίπεδα έχει ιστορικά σχεδόν πάντα δει σημαντικά υψηλότερες αγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες. Η μόνη εξαίρεση ήταν το 1973, αλλά τότε τα επιτόκια της Fed κινήθηκαν σε διψήφια περιοχή, κάτι που πιστεύουμε ότι θα μείνουμε μακριά από αυτό αυτή τη φορά», εκτιμά ο οίκος.

Συνολικά η J.P. Morgan βλέπει στις αγορές ότι:

1) Η δυναμική της δραστηριότητας είναι πιθανό να παραμείνει αδύναμη βραχυπρόθεσμα, αλλά μια βαθιά υποχώρηση ή μια παρατεταμένη περίοδος προσαρμογής είναι απίθανη, κατά την άποψή τους. Οι τιμές των κατοικιών είναι πιθανό να εξομαλυνθούν από τα υψηλά επίπεδα, αλλά όχι να μειωθούν πολύ. Οι ισχυροί ισολογισμοί των τραπεζών θα βοηθήσουν στη διατήρηση της πιστωτικής ροής. Η αγορά εργασίας θα εξασθενήσει, αλλά θα παραμείνει ανθεκτική σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου της Ευρωζώνης έχουν πιθανότατα αμφίδρομο κίνδυνο από εδώ και πέρα, και όχι μόνο τον ανοδικό κίνδυνο. Η JPM εκτιμά ότι ακόμη και με μηδενική προσφορά από τη Ρωσία στο μέλλον, δεν θα υπάρξει ανάγκη για διακοπές, και υπό κανονικές χειμερινές συνθήκες, στο χειρότερο σημείο οι αποθήκες φυσικού αερίου θα εξακολουθούν να είναι γεμάτες κατά 30% και πλέον αυτό το χειμώνα. Το ποσοστό εμποδίου της κινεζικής δραστηριότητας από εδώ και πέρα είναι πολύ εύκολο.

2) Οι αγορές χρήματος τιμολογούν το τελικό επιτόκιο της Fed στο 4,6%, αλλά αυτό μπορεί να μην παραδοθεί στο τέλος, και μπορεί να μην χρειαστεί να επιτευχθεί προκειμένου η Fed να επιτύχει τους στόχους της. Καθώς η δραστηριότητα βαίνει προς τη συρρίκνωση, η Fed είναι πιθανό να γίνει πιο εξαρτώμενη από τα δεδομένα. Το δολάριο ΗΠΑ βρίσκεται σε υψηλά 20-25 ετών και είναι τώρα πάνω από τα επίπεδα που υποδηλώνουν οι περιφερειακές διαφορές επιτοκίων.

3) Οι ευρωπαϊκές αναθεωρήσεις κερδών παραμένουν πεισματικά σε θετικό έδαφος και έχουν ανοίξει ένα χάσμα με την αποδυνάμωση στους δείκτες PMI. Αυτό είναι πρωτοφανές, αλλά θα μπορούσε να συνεχιστεί σε μεγάλο βαθμό. Η άποψή της JPM είναι ότι τα κέρδη θα δουν αδυναμία, η ύφεση είναι η βασική τους υπόθεση, αλλά θα πρέπει να αντέξουν πολύ καλύτερα αυτή τη φορά απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια προηγούμενων υφέσεων. Οι τελευταίες προβλέψεις τους κάνουν λόγο για πτώση 10% στα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή το 2023.

4) Οι αποτιμήσεις στις διεθνείς μετοχές έχουν υποχωρήσει σε discount έναντι των ιστορικών μέσων όρων τους σε 9 με 11 φορές σε μελλοντικό δείκτη κερδοφορίας (forward P/Es), και εξακολουθούν να προσφέρουν σημαντικό μαξιλάρι έναντι των αποδόσεων των ομολόγων, οι οποίες επίσης παραμένουν σημαντικά κάτω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διεθνείς πολλαπλασιαστές μετοχών δεν είναι απαιτητικοί αλλά οι μετοχές στις ΗΠΑ είναι σχετικά λιγότερο ελκυστικές από αυτή την άποψη.

5) Οι μετρήσεις κλίματος και η ψυχολογία βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και οι θέσεις των επενδυτών εμφανίζονται πολύ «ελαφριές», καταλήγει η τράπεζα.

Διαβάστε ακόμα:

Ανάλυση – Αγγλία: Από τη «σταθερότητα των τιμών» στην «εμπιστοσύνη στην αγορά ομολόγων»

Πέγκυ Αντωνάκου (Google): «Θα αναπτύξουμε στην Ελλάδα νέα προϊόντα που θα δώσουν παγκόσμιες λύσεις»

Πρόεδρος βενζινοπωλών: Το πετρέλαιο κίνησης θα ξεπεράσει τα 2,20 ευρώ ανά λίτρο