Η αξία των κρυπτονομισμάτων δεν είναι αποδεδειγμένη και η ευρέως γνωστή τεχνολογία blockchain που εξελίχθηκε από αυτά δεν θα κάνει πραγματική διαφορά στις τράπεζες για τουλάχιστον τρία έως πέντε χρόνια ακόμα, ανέφεραν οι αναλυτές της JP Morgan την Πέμπτη.

Τα σχόλια υπογράμμισαν τον ευρέως διαδεδομένο σκεπτικισμό απέναντι στα κρυπτονομίσματα από τις καθιερωμένες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, προσφέροντας παράλληλα κάποια βοήθεια για τους υποστηρικτές της blockchain που εξακολουθούν να περιμένουν να τη δουν να ριζώνει.

Το προηγούμενο έτος, το Bitcoin, το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, έχασε σχεδόν τα τρία τέταρτα σε αξία, βάζοντας φρένο στην επιφυλακτική περιέργεια από τα mainstream οικονομικά κέντρα και τους επενδυτές, που προέκυψε κατά την πελώρια άνοδο του το 2017.

Η JP Morgan δήλωσε ότι είναι σκεπτική σχετικά με την αξία των κρυπτονομισμάτων – υπονοώντας ότι τα assets θα έχουν νόημα μόνο σε ένα δυστοπικό σενάριο όπου οι επενδυτές έχουν χάσει κάθε πίστη στον χρυσό, το δολάριο και άλλα σημαντικά αποθεματικά περιουσιακά στοιχεία και το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών.

“Ακόμη και σε ακραία σενάρια, όπως η ύφεση ή οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις, υπάρχουν πιο ρευστά και λιγότερο περίπλοκα μέσα για συναλλαγές, επενδύσεις και αντιστάθμιση κινδύνων”, ανέφερε σε μια έκθεση σχετικά με τα crypto και την blockchain.

Η χρήση των κρυπτονομισμάτων για πληρωμές – ο σκοπός του Bitcoin – παραμένει αντιμέτωπη με “πρόκληση”, δήλωσε η JP Morgan, προσθέτοντας ότι δεν μπόρεσε να εντοπίσει σημαντικούς λιανοπωλητές που αποδέχτηκαν ψηφιακά κέρματα το 2018.

Η τράπεζα της Νέας Υόρκης υιοθέτησε ωστόσο έναν πιο αισιόδοξο τόνο για την τεχνολογία blockchain.

Η τεχνολογία, η οποία μπορεί να επεξεργάζεται και να εκτελεί συναλλαγές μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς έλεγχο από τρίτους, έχει τη δυνατότητα να μειώσει το κόστος για τις παγκόσμιες τράπεζες και να ψηφιοποιήσει πολύπλοκες διαδικασίες, ανέφερε η τράπεζα.

Η χρημο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα επωφεληθεί πιθανώς από τη blockchain, δήλωσε η τράπεζα, προειδοποιώντας ότι η έλλειψη ολοκλήρωσης μεταξύ των ιδιωτικών πλατφορμών θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για ευρύτερη χρήση.