Συντηρήθηκε το επιφυλακτικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις από το μέτωπο των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Έτσι, όλοι οι δείκτες «βάφτηκαν» στα… κόκκινα!
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,97% στις 519 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Πάντως, τις ισχυρότερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών και οι τεχνολογικές.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση κατά 0,97% στις 18.747 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε σε ποσοστό 0,93% και τις 7.575 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,78% στις 8.298 μονάδες.
Αντιστοίχως στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Λονδίνο βρέθηκε στο -1,33% και τις 33.863 μονάδες και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.279 μονάδες μειωμένος κατά 1,02%.
Οι επενδυτές ανησυχούν για τα αδύναμα στοιχεία των οικονομιών της Ευρώπης, την ώρα που και οι αντοχές της αμερικανικής οικονομίας έχουν αρχίσει σαφώς να κάμπτονται υπό το βάρος των υψηλών επιτοκίων.
Δύο διαφορετικοί δείκτες στις ΗΠΑ, από την S&P Global και το Institute for Supply Management επιβεβαίωσαν την επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Αύγουστο και μάλιστα σε υφεσιακά επίπεδα, ήτοι κάτω από το όριο των 50 μονάδων. Ο δείκτης PMI της S&P Global έπεσε στις 47,9 μονάδες και ο δείκτης του ISM διαμορφώθηκε στις 47,2 μονάδες.
Τα στοιχεία άσκησαν έντονες πιέσεις στη Wall Street, επιβαρύνοντας το ήδη επιφυλακτικό κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές.
Εξάλλου, οι επενδυτές ήδη ανησυχούσαν και για την κατεύθυνση που θα «δείξουν» τα νέα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας, που θα δημοσιευτούν μέσα στην εβδομάδα, γνωρίζοντας πως θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της επικείμενης συνεδρίασης της Fed.
Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές καταγράφουν βαριές απώλειες καθώς οι επενδυτές βλέπουν στον ορίζοντα αύξηση των επιπέδων προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ συνάμα με αρνητικές προοπτικές για τα επίπεδα ζήτησης, κυρίως από την Κίνα.
Άλλωστε, και από το μέτωπο της Λιβύης υπήρχαν αισιόδοξα… μαντάτα καθώς οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, της Τρίπολης και της Βεγγάζης, βρίσκονται πολύ κοντά σε επίτευξη συμφωνίας που θα αποκαταστήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές της χώρας.
Έτσι, η τιμή του Brent συμβολαίων Νοεμβρίου έκανε «βουτιά» ύψους 4,45% πέφτοντας στα 74,07 δολάρια και το αμερικανικό WTI διολίσθησε κατά 3,93% στα 70,65 δολάρια το βαρέλι. Με τον τρόπο αυτό αμφότεροι οι δείκτες διέγραψαν σχεδόν όλα τα κέρδη που είχαν καταγράψει στο πρώτο μισό του έτους.
Αρνητικές πιέσεις δέχτηκε και ο χρυσός σημειώνοντας κάμψη κατά 0,32% στα 2.519 δολάρια την ουγγιά, που είναι και το χαμηλότερο σημείο του εδώ και πάνω από μια εβδομάδα με φόντο την ενδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου.
Πραγματικά, στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων με τον δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει στο 101,79 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,104 με το ευρώ να πέφτει κατά 0,28%.
Πάντως, αναλυτές σχολιάζουν πως αν η κρίσιμη έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή είναι αδύναμη, τότε το δολάριο θα υποχωρήσει.
Διαβάστε ακόμη
ΟΠΑΠ: Στα €231,6 εκατ. τα καθαρά κέρδη με αύξηση 3,2% το εξάμηνο – Προμέρισμα €0,60 ανά μετοχή
Σπίτι μου: Σε ετήσια εισοδήματα κάτω των 24.000 ευρώ, το 87% των εγκεκριμένων δανείων
Η Aegean αποκτά ποσοστό στη Volotea – Αρχική επένδυση 25 εκατ. ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ