Με κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να παίρνουν ώθηση από το ράλι των μετοχών των στρατιωτικών βιομηχανιών δεδομένης της έντονης συζήτησης που έχει «ανοίξει» στην Ευρώπη για την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,54% επανερχόμενος σε επίπεδα ρεκόρ στις 555 μονάδες με μεγάλο κερδισμένο τον δείκτη Stoxx 600 Aerospace and Defense index που έφτασε να κερδίζει πάνω από 3,5%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έκανε άλμα ύψους 1,26% στις 22.798 μονάδες, που συνιστά νέο υψηλό, ο γαλλικός CAC 40 ανέβηκε 0,13% φτάνοντας τις 8.189 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 0,41% και τις 8.768 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε αύξηση ύψους 0,92% στις 38.327 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 13.015 μονάδες αυξημένος κατά 0,47%.

Η προοπτική αύξησης των αμυντικών δαπανών από τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και σε περίπτωση ειρήνευσης στην Ουκρανία, με την ανάπτυξη στρατευμάτων για την θωράκιση της όποιας συμφωνίας, λειτούργησε καταλυτικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου και άρα το γενικότερο κλίμα στις αγορές.

Ήδη ένα από τα θέματα της άτυπης μίνι συνόδου που διεξάγεται από τους Ευρωπαίους, αυτή την ώρα στο Παρίσι, πέρα από την αντίδραση τους στις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν Αμερικανοί και Ρώσοι για το Ουκρανικό, είναι η πρόθεση τους να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Μάλιστα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της στη Διάσκεψη του Μονάχου την περασμένη Παρασκευή, αποκάλυψε πως η Κομισιόν θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις επενδύσεις στην άμυνα, κάτι που θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να αυξήσουν σημαντικά τις στρατιωτικές δαπάνες χωρίς να ανησυχούν για τα δημοσιονομικά όρια. Ένας ακόμη λόγος που οι εταιρείες του κλάδου «τρίβουν» τα χέρια τους!

Έτσι, λοιπόν, οι μετοχές των στρατιωτικών ομίλων επιδόθηκαν σε μίνι ράλι σήμερα, με τις γερμανικές Renk Group και Rheinmetall να ανεβαίνουν ενδεικτικά κατά πάνω από 10%, τη σουηδική Saab να προσθέτει κοντά στο 15% και τη βρετανική BAE Systems να πλησιάζει το 9%, στο πλαίσιο της καλύτερης συνεδρίασης της από τις 3 Ιουλίου του 2022.

Η δραστηριοποίηση στον κλάδο θα αποτελέσει ευκαιρία και για ανακατατάξεις, όπως εξήγησε ο CEO της ιταλικής Leonardo μιλώντας στο CNBC, επισημαίνοντας πως είναι απαραίτητη η δημιουργία μεγαλύτερων αμυντικών ομίλων προκειμένου να ενισχυθεί και η ανταγωνιστικότητα τους.

Η JPMorgan σε ανάλυση της υποστήριξε πως κάθε αύξηση 50 μονάδων βάσης στις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες μεταφράζεται σε 115 δισ. δολάρια ετησίως, από τις οποίες το 40% θα δαπανηθεί κυρίως για οπλικά συστήματα.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές κινήθηκαν αρχικά πτωτικά, όμως σταδιακά σταθεροποιήθηκαν δεδομένης της αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία που προφανώς θα επηρεάσει τα επίπεδα προσφοράς της Ρωσίας.

Η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 0,48% στα 74,10 δολάρια κι η τιμή του αμερικανικού WTI πρόσθεσε 0,64% στα 71,19 δολάρια το βαρέλι.

Αναλόγως ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός με αύξηση 0,39% στα 2.911 δολάρια την ουγγιά στην αμερικανική αγορά.

Επιφυλακτική κίνηση και από το αμερικανικό νόμισμα με τον δείκτη δολαρίου να αυξάνεται οριακά στο 106,77 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0481 με ανεπαίσθητη άνοδο για το ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Goldman Sachs: Γιατί ευνοεί τις ελληνικές μετοχές μια πιθανή συμφωνία στην Ουκρανία (γραφήματα)

Σαντορίνη: Τι θα συμβεί με τις κρουαζιέρες – Οι προκλήσεις για τις εταιρείες αλλά και για εναλλακτικούς νησιωτικούς προορισμούς

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ