Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη μπορεί να αποδειχτεί πιο δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο, όμως η νομισματική πολιτική φαίνεται πως έχει αρχίσει να λειτουργεί, σχολίασε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ. Υπό τα δεδομένα αυτά, οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να αποφασιστούν βήμα, βήμα, επεσήμανε ένα από τα «γεράκια» του συμβουλίου.

Ο Ολλανδός τραπεζίτης, σε ομιλία του, υποστήριξε πως, επειδή ο πληθωρισμός παρέμεινε ψηλά για μεγάλη χρονική περίοδο, έχουν σχηματιστεί υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις που πιθανότατα θα αποδειχτεί πολύ δύσκολο να περιοριστούν.

Ωστόσο, για πρώτη φορά άφησε ένα ψήγμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επισημαίνοντας πως τα χειρότερα σε σχέση με το πρόβλημα του πληθωρισμού έχουν παρέλθει και πως υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις ότι η πολιτική της ΕΚΤ αποδίδει καρπούς.

Θυμίζουμε πως η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων συνολικά κατά 375 μονάδες βάσης από πέρυσι, με τους περισσότερους αναλυτές να περιμένουν τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις. Όμως, οι αγορές θεωρούν ότι το τέλος του ανοδικού τους κύκλου πλησιάζει.

Εξάλλου, ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα υποχώρησε άνω των προσδοκιών στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, ενώ ο δομικός δείκτης μειώθηκε ακόμη περισσότερο από το αναμενόμενο στο 5,3% από 5,6%.

«Είναι καθησυχαστικό ότι βλέπουμε τα πρώτα σημάδια της πρόσφατης νομισματικής πολιτικής να μεταδίδονται στην πραγματική οικονομία» σχολίασε ο κ. Κνοτ επισημαίνοντας μάλιστα πως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι μόλις η αρχή. «Δεν έχουμε δει ακόμη την πλήρη επίδραση».

Μάλιστα, ο Ολλανδός τραπεζίτης δεν επανέλαβε την έκκληση του για νέες αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, δηλώνοντας μόνο πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να δει τον πληθωρισμό να περιορίζεται προς την κατεύθυνση του στόχου του 2%.

Τόνισε, ωστόσο, πως τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά, καθώς -όπως παραδέχτηκε- όσο πιο ψηλά κινούνται τα επιτόκια τόσο πιο δυναμική είναι η επίδραση τους στην οικονομία, καθώς ενισχύουν την επίδραση που ήδη ασκούν οι προηγούμενες τροποποιήσεις στα επιτόκια.

Επίσης, η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει υπόψη της την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς το σύστημα θα πρέπει να προσαρμοστεί στα πιο υψηλά επιτόκια, εξήγησε, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς αναφορά στην αστάθεια στον τραπεζικό κλάδο.

Διαβάστε ακόμα

Microsoft: Αναβαθμίζεται ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος με θέση στο Λονδίνο

«Κόκκινα» δάνεια: Ο… άθλος της μείωσης του υφιστάμενου στοκ και η απειλή ενός νέου «κύματος»

Χρ. Μεγάλου στο Bloomberg: Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση – Έως το 2025 η αποεπένδυση του ΤΧΣ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ