Από έντονη μεταβλητότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων χαρακτηρίστηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με φόντο τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, περί πληθωρισμού και αυξήσεις στα επιτόκια, την ώρα που οι ομολογιακές αποδόσεις φθάνουν μόλις λίγο πριν από το κρίσιμο όριο του 5% και στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο «κόκκινο» έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street και συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε πτώση 251 μονάδες ή κατά 0,75%και διαμορφώθηκε στις 33.412 μονάδες. Ομοίως και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε στο 0,85% και τις 4.277 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε στο 0,96% και τις 13.186 μονάδες.

Όλα αυτά την ώρα που ο Πάουελ δήλωσε κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Κλαμπ της Ν. Υόρκης, ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και «μερικοί μήνες με καλά στοιχεία είναι μόνο η αρχή για να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς τον στόχο μας»,

«Δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διατηρηθούν αυτές οι χαμηλότερες ενδείξεις ή πού θα βρεθεί ο πληθωρισμός τα επόμενα τρίμηνα. Αν και η πορεία του είναι πιθανό να είναι ανώμαλη και να χρειαστεί χρόνος, οι συνάδελφοί μου κι εγώ επιμένουμε στη δέσμευσή μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό με βιώσιμο τρόπο στο 2%», επισήμανε ο Τζερόμ Πάουελ. Ακόμη, ο πρόεδρος της Fed άφησε να εννοηθεί ότι προκειμένου να επιτευχθεί τελικά ο στόχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η αγορά εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη ίσως χρειαστεί να επιβραδυνθούν.

Εκτός αυτών, οι σημερινές διακυμάνσεις έρχονται ως αποτέλεσμα της νέας εκτίναξης στο κόστος δανεισμού, καθώς η απόδοση του 10ετούς τίτλου αναρριχάται άνω του 4,9% για πρώτη φορά από το 2007 και βρίσκεται στο 4,996%, δηλαδή σε απόσταση – αναπνοής από το όριο του 5%.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν μείωση την προηγούμενη εβδομάδα σε χαμηλό από τον περασμένο Ιανουάριο, τη στιγμή που η εγχώρια αγορά εργασίας φαντάζει ασταμάτητη. Οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν στις 198.000 την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου σύμφωνα με δεδομένα του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, πολύ παρακάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που τις τοποθετούσαν στις 212.000.

Ακόμη, υπό το βλέμμα των επενδυτών είναι και τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα. Πιο αναλυτικά, πάνω από το 15% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, σύμφωνα με τη FactSet. Από αυτές, περισσότερες από το 74% έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η Tesla χάνει άνω του 9% αφού η εταιρεία κινήθηκε χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για τα κέρδη και τα έσοδα κατά το γ’ τρίμηνο. Ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ προειδοποίησε επίσης ότι το Cybertruck της εταιρείας δεν θα παραγάγει ιδιαίτερα θετικές ταμειακές ροές περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη της παραγωγής.

Ωστόσο, η μετοχή της Netflix σημειώνει άλμα άνω του 16% αφού ο κολοσσός του streaming δημοσίευσε αποτελέσματα γ’ τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Η εταιρεία έλαβε ώθηση από τις ισχυρές συνδρομές στο τμήμα τους που περιλαμβάνει και διαφημίσεις.

Εκτός από τις μετοχές της τεχνολογίας, η μετοχή της AT&T αναρριχάται περισσότερο από 6% αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες για το γ’ τρίμηνο, ενώ η επενδυτική εταιρεία Blackstone υποχωρεί κατά 6% σε μια πιο αδύναμη από την αναμενόμενη έκθεση.

Διαβάστε ακόμη

2024: Η χρονιά της κρίσης για εκατομμύρια επιχειρήσεις και νοικοκυριά με δάνεια (γράφημα)

Ερντογάν: Εδωσε αύξηση στον εαυτό του – Κατά 81,63% μεγαλύτερος ο μισθός του

Nestlé: Κλείνει εργοστάσιο για βρεφικό γάλα λόγω μείωσης στις γεννήσεις στην Κίνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ