H στρατηγική της J.P. Morgan για τα περιουσιακά στοιχεία παραμένει άκρως επιφυλακτική για τις μετοχές, καθώς οι αγορές των ομολόγων δεν στέλνουν καθησυχαστικό μήνυμα για τον επενδυτικό κίνδυνο, αφού το συνολικό κόστος χρηματοδότησης συνεχίζει να αυξάνεται, το καθεστώς δανεισμού αυστηροποιείται, η ζήτηση για πίστωση μειώνεται επιθετικά και οι αιτήσεις πτώχευσης στις ΗΠΑ είναι οι υψηλότερες από το 2010.

Παράλληλα, εκτιμά ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή τα ομόλογα «δείχνουν» ύφεση, ενώ οι μετοχές τιμολογούν την ήπια προσγείωση (soft landing).

«Οι επενδυτές που διατηρούν τις ευρωπαϊκές μετοχικές σε overweight θα πρέπει να κλειδώσουν τα κέρδη τους, καθώς για την περιοχή υπάρχει σύσταση αγοράς από το consensus των αναλυτών και υπεραποδίδει έντονα, οπότε είναι πιθανό να χάσει τη δυναμική και να αντιμετωπίσει μια επιδεινούμενη κατάσταση πολύ γρήγορα», εξηγεί ο ο strategist της J.P. Morgan, Μάρκο Κολάνοβιτς.

«Παραμένουμε σε μειωμένες θέσεις (underweight) στις μετοχές δεδομένου ότι: α) τιμολογούν μια ήπια προσγείωση, ενώ οι κύκλοι των αυξήσεων των επιτοκίων που συνοδεύονται από αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού καταλήγουν πάντα σε ύφεση, β) οι μετοχές εμφανίζονται ασύνδετες από τις αγορές ομολόγων και τα στοιχεία για τη ρευστότητα και γ) το ανώτατο όριο χρέους», προσθέτει ο Κολάνοβιτς.

«Η Ιαπωνία μεταβαίνει σε μια νέα πληθωριστική εποχή, όπου πιστεύουμε ότι οι εταιρείες με τιμολογιακή δύναμη είναι πολλά υποσχόμενες. Διατηρούμε ουδέτερη θέση στα ομόλογα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος των κύκλων σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών.

Με τις αγορές ομολόγων να τιμολογούν μια πιο χαλαρή πορεία από την αναμενόμενη, αναμένουμε αδυναμία στις ευρωπαϊκές αγορές των ομολόγων, δεδομένων των πιο ήπιων στοιχείων για την οικονομία και το επερχόμενο ζήτημα για το ανώτατο όριο του χρέους.

Η προσδοκία του τέλους του κύκλου σύσφιγξης έχει λειτουργήσει ως θετικός άνεμος για το επενδυτικό κλίμα τους τελευταίους μήνες, αλλά αυτό είναι πλέον πιθανό να έχει τιμολογηθεί πλήρως. Με την επίδραση αυτή να έχει πλέον μειωθεί σημαντικά, η επιστροφή της μεταβλητότητας είναι πιθανή», συνεχίζει ο επικεφαλής της J.P. Morgan.

«Στο συνάλλαγμα, οι διαφαινόμενοι κίνδυνοι υπερισχύουν των στενών μακροοικονομικών κεντρικών σεναρίων, προς το παρόν, αφήνοντάς μας τακτικά ουδέτερους για το αμερικανικό νόμισμα αλλά σε θέσεις άμυνας, συνολικά. Με άφθονη προσφορά και ελάχιστες φυσικές ενδείξεις στενότητας, το πετρέλαιο και οι αγορές φαίνεται να τιμολογούν μια πιο ουσιαστική πτώση της ζήτησης», προβλέπει η JPM.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της JPM έδειξαν:

1) η έκθεση και το επενδυτικό κλίμα στις μετοχές είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων ετών,

2) το 35% σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεση του στις μετοχές και το 61% να αυξήσει τη διάρκεια των ομολόγων, βραχυπρόθεσμα,

3) το 79% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ θα επιλυθεί με μια βραχυπρόθεσμη αύξηση της τελευταίας στιγμής και μόνο το 2% αναμένει χρεοκοπία,

4) το 68% πιστεύει ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται στην τιμολόγηση της αγοράς σε μια επικείμενη ύφεση,

5) ο μέσος διαχειριστής αναμένει ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) θα προσαρμόσει την πολιτική της για τα επιτόκια β’ φετινό εξάμηνο,

6) το 79% πιστεύει ότι η Fed δεν θα προβεί σε αύξηση τον Ιούνιο, παρά τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας του Απριλίου.

Διαβάστε ακόμα

Ο Δραγασάκης με τα γουνάκια, η Νινέτα Φιξ και το διαμέρισμα στην Ηρώδου Αττικού, η επιστροφή της Aegean και η Ντέλα με τη χατζάρα

Νινέτα Φιξ: Η γυναίκα πίσω από το «χρυσό» deal των €18 εκατ. για το μυθικό διαμέρισμα της Ηρώδου Αττικού (pics)

Big deal Μυτιληναίου στον Καναδά για φωτοβολταϊκό-γίγα άνω του 1GW

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ