Συνωστισμός επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες σπεύδουν να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, παρά το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί αισθητά.

Το μέσο κουπόνι για τις εκδόσεις ομολόγων των 16 εταιρειών, με την υψηλότερη αξιολόγηση στην Ευρώπη, διαμορφώνεται από τις αρχές του Σεπτεμβρίου στο 3,9%.

Για να καταστεί αντιληπτό το μέγεθος αυτού του αριθμού, ας σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τις εκδόσεις, οι οποίες λήγουν εντός του 2023, δεν υπερβαίνει το 1,3%.

«Βλέπουμε τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων, κάθε φορά που εταιρείες αναχρηματοδοτούν το χρέος τους» τονίζει ο Πολ Γουότερς, επικεφαλής αναλυτής της S&P Global Ratings για την Ευρώπη. «Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με ό,τι είδαμε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση» προσθέτει, μιλώντας στο Bloomberg.

Το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε αισθητά μέσα στο έτος, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Ο κίνδυνος είναι πλέον το υψηλό κόστος δανεισμού να «φρενάρει» την επιχειρηματική δραστηριότητα και να προκαλέσει περισσότερη ζημιά στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η γαλλική εταιρεία Eurofins εξέδωσε ομόλογο υψηλής εξασφάλισης με κουπόνι 4,75%, το υψηλότερο από κάθε άλλη εταιρεία, η οποία βρίσκεται στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας. Σε παρόμοιες εκδόσεις χρέους το 2022 το κουπόνι της Eurofins ανερχόταν στο 4% και το 2021 στο 0,875%.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να προετοιμαστούν καταλλήλως, καθώς μετά το 2024 διευρύνονται σημαντικά οι ωριμάνσεις ομολόγων, κάτι που συνεπάγεται μια σημαντική αύξηση της ανάγκης για χρηματοδότηση.

Το ποσό των ωριμάνσεων ομολόγων, υψηλής αξιολόγησης, θα εκτοξευθεί στα 193 δισ. ευρώ το 2025 και στα 200 δισ. ευρώ το 2026 έναντι 166 δισ. ευρώ το 2024, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Bloomberg.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι οι εταιρείες ξεκινούν να σκέφτονται την αναχρηματοδότηση 18 ή και 24 μήνες πριν τη λήξη των ωριμάνσεων» τονίζει ο S&P, σε ανάλυσή του.

Διαβάστε ακόμα

Stefanos ante portas Syriza και ο Τσίπρας κάνει πάρτι(!), τα μυστήρια της ΑNEK και τα… σιγομαγειρέματα, το εργοτάξιο και ο χορτάτος μάνατζερ

Τράπεζες: «Φουντώνει» ο ανταγωνισμός από τον 5ο πόλο – Τα μηνύματα Μητσοτάκη και οι σκέψεις των «πρωταγωνιστών»

Υποχρεωτικά ασφάλιση, MyDATA, POS – Μετρητά μόνο κάτω από €500

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ