Αγορές

Λαζαράκου: Ετσι πρέπει να είναι το ελληνικό Χρηματιστήριο στη μετά Covid-19 εποχή

  • newsroom


Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε πως οι θεσμικοί φορείς της αγοράς «θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο»

Η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μίλησε μέσω webinar για το ελληνικό Χρηματιστήριο στη μετά Covid-19 εποχή. Εκεί, σημείωσε -ανάμεσα στα υπόλοιπα- πως υπάρχουν σήμερα στην παγκόσμια αγορά άφθονα και φτηνά χρήματα, που αναζητούν ελκυστικά και αποδοτικά επενδυτικά έργα (projects) και γενικότερα επενδύσεις. Επίσης, η ίδια ανάγκη υπογράμμισε πως έχουμε ελληνικά επενδυτικά προϊόντα «που όχι μόνο θα υλοποιήσουν τα έργα, αλλά ταυτόχρονα θα στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, που θα αναπτύξουν την καινοτομία τους, την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους και ασφαλώς θα βελτιώσουν τις ευκαιρίες για εργασία».

Διαβάστε αναλυτικά όσα τόνισε στην ομιλία της στο Webinar.

Ευρώπη

«Οι επόπτες των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης από την αρχή της πανδημίας διαβουλεύονται προκειμένου να αντιμετώπισουν αποτελεσματικά τα τυχόν προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις αγορές. Έχει σημασία, επομένως, να δούμε τις γενικές τάσεις στην Ευρώπη κατά την εποχή αυτή και μετά. Υπάρχει μια αντιστροφή της τάσης από την αρχή της πανδημίας, βέβαια η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται και από την αβεβαιότητα στην ταχύτητα του εμβολιασμού.

Επίσης, η χρηματοδότηση από τράπεζες είχε σχετικά μειωθεί, ενώ συγχρόνως άρχισε να διαφαίνεται κάποια μείωση της ικανότητας των εταιριών να εξυπηρετούν τα χρέη τους. Οι εκδόσεις, όμως, το 2020 παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το 2019 (και στην Ελλάδα), ενώ τα IPOs, δηλαδή οι εισαγωγές νέων εταιριών στις αγορές, ήταν σχετικά λίγες σε σχέση με τις εκδόσεις (οι εισαγωγές μετοχών ξεκίνησαν με καθυστέρηση μετά τον Αύγουστο του 2020).

Μετά τις εκροές που υπήρξαν στην αρχή της πανδημίας, τώρα παρατηρούνται όλο και περισσότερες εισροές σε funds και κυρίως σε ομολογιακά δάνεια (high yield).

Ως προς την Ελλάδα, δεν θα αναφερθώ στα σημερινά δεδομένα καθώς αναλύθηκαν εμπεριστατωμένα από τον Υπουργό Οικονομικών.

Θεσμική θωράκιση της κεφαλαιαγοράς

Έχει ξεκινήσει η θεσμική θωράκιση της κεφαλαιαγοράς ήδη από το 2020, καθώς υιοθετήθηκε το 2020 ο νόμος 4706/2020, κυρίως για εταιρική διακυβέρνηση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εισηγήθηκε τις αλλαγές, όπου διαπιστώθηκε στην εθνική νομοθεσία ότι χρειαζόντουσαν βελτιώσεις και κενά, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του πλαισίου. Επίσης, στον ίδιο νόμο υιοθετήθηκαν και ειδικού τύπου οργανισμοί εναλλακτικών επενδύσεων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για επενδύσεις στη χώρα μας.

Ελληνική Αγορά

Υπάρχουν σήμερα στην παγκόσμια αγορά άφθονα και φτηνά χρήματα, που αναζητούν ελκυστικά και αποδοτικά επενδυτικά έργα (projects) και γενικότερα επενδύσεις.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης και κανείς δε θα αμφισβητήσει ότι στο επενδυτικό τοπίο υπάρχει τεράστιο δυναμικό (π.χ. υποδομές, ενεργειακή μετάβαση κτλ), είναι ανάγκη να έχουμε ελληνικά επενδυτικά προϊόντα που όχι μόνο θα υλοποιήσουν τα έργα, αλλά ταυτόχρονα θα στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, που θα αναπτύξουν την καινοτομία τους, την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους και ασφαλώς θα βελτιώσουν τις ευκαιρίες για εργασία.

Αυτός πιστεύουμε ότι είναι ο ρόλος της κεφαλαιαγοράς, αυτήν την κεφαλαιαγορά θέλουμε να στηρίξουμε και σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να ανταλλάξουμε απόψεις, ώστε από τη μεριά μας να κάνουμε τις αντίστοιχες εισηγήσεις και να στηρίξουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα στο μέτρο που είναι εφικτό, στο πλαίσιο πάντα των ορθών ευρωπαϊκών πρακτικών, όπως αυτές εξειδικεύονται και από την ESMA, στην οποία είμαστε ενεργότατο μέλος.

Οι θεσμικοί φορείς της αγοράς νομίζω θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο (π.χ. πράσινα ομόλογα, funds που επενδύουν σε πράσινες επενδύσεις και εταιρίες) κτλ. Εμείς, γνωρίζοντας το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μπορούμε να εισηγηθούμε τις απαραίτητες προσαρμογές, εάν αυτές απαιτούνται.

Και θα το κάνουμε σε διαβούλευση με τους φορείς, γιατί στόχος όλων πρέπει να είναι η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς», έκλεισε την ομιλία της η Βασιλική Λαζαράκου.

Διαβάστε ακόμη

Δεν τα «βρίσκουν» Εθνική – Hines για το mall της Πειραιώς

Netflix: Οι μυστικοί κωδικοί και πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε «κρυμμένες» ταινίες και σειρές

ΟΛΘ: Οι 5 υποψήφιοι για την 6η προβλήτα