Το ποσό των 166 εκατ. στερλινών (211,2 εκατ. δολάρια) αναμένεται να συγκεντρώσει η βρετανική εταιρεία υπολογιστών Raspberry Pi την Τρίτη από την αρχική της δημόσια προσφορά, σε μια σπάνια νίκη για το χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο δυσκολεύεται να προσελκύσει τεχνολογικές εισαγωγές.

Οι μετοχές της Raspberry Pi ξεκίνησαν «υπό όρους διαπραγμάτευση» την Τρίτη, ενώ η πλήρης ανοικτή διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή. Η Raspberry Pi, η οποία κατασκευάζει μικροσκοπικούς υπολογιστές με μία πλακέτα, τιμολογούσε τις μετοχές της στις 280 πένες ανά τεμάχιο. Με βάση την τιμολόγηση των μετοχών της, η εταιρεία αποτιμάται σε περίπου 541,6 εκατομμύρια στερλίνες. Αν και είναι μικρή σε σχέση με άλλες εταιρείες τεχνολογίας, η δημόσια εγγραφή θα μπορούσε να δώσει πνοή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο φαίνεται ότι σνομπάρουν εταιρείες τεχνολογίας.

Η εταιρεία αποτιμάται σε περίπου 541,6 εκατομμύρια λίρες.

Η προσφορά της Raspberry Pi περιλαμβάνει 45,9 εκατομμύρια κοινές μετοχές που πωλούνται από τον υφιστάμενο βασικό μέτοχο της εταιρείας, την Raspberry Pi Mid Co Limited, μια εξ ολοκλήρου θυγατρική του Raspberry Pi Foundation. Περιλαμβάνει επίσης 2,13 εκατομμύρια κοινές μετοχές που πωλήθηκαν από άλλους μετόχους, μαζί με 11,23 εκατομμύρια μετοχές που εκδόθηκαν πρόσφατα.

Εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση, η λεγόμενη επιλογή overallotement θα επιτρέψει στο Raspberry Pi Foundation να εκδώσει άλλες 4,6 εκατομμύρια μετοχές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Raspberry, Eben Upton, ίδρυσε την εταιρεία το 2012 για να κάνει την πληροφορική πιο προσιτή στους νέους. Οι υπολογιστές με μία πλακέτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν μια ολόκληρη σειρά χρήσεων.  Πλέον στοχεύει στη βιομηχανική αγορά, όπου χρησιμοποιείται σε εργοστάσια.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Οι εσπευσμένες συμμαχίες, ο εκνευρισμός του Ελιζέ και οι φόβοι της αγοράς για την επόμενη μέρα (tweets + pics)

Τα νέα γραφεία της ΕΥ στο Μαρούσι – Συμφωνία με Noval Property και Brook Lane Capital (pics + vid)

Αβοκάντο: Η παγκόσμια μανία και η έλλειψή τους από την αγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ