(Upd 22.23)

Το χειρότερο α’ εξάμηνο από το 1970 και την προεδρία του Ρόναλντ Ρίγκαν ετοιμάζεται να καταγράψουν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, οι οποίοι στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου εμφανίζουν ισχυρές απώλειες. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί 372 μονάδες ή 1,2% και καθορίζεται στις 30.656 μονάδες. Στο -1,17% ακολουθεί ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 3.774 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, παράλληλα, βρίσκεται στο -1,65% και τις 10.993 μονάδες. 

Κόντρα στις προσπάθειες ανάκαμψης των προηγούμενων ημερών, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν καταφέρνει να… σηκώσει κεφάλι, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και ο κίνδυνος ύφεσης υπονομεύουν το αγοραστικό κλίμα και περιορίζουν τη διάθεση για ρίσκο. 

«Ο συνδυασμός μικρότερης ανάπτυξης, μείωσης της εταιρικής κερδοφορίας και σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής επιβαρύνει το κλίμα στις μετοχές εδώ και μήνες» τονίζει στο CNBC ο Adam Crisafulli, αναλυτής της Vital Knoledge. 

Dow Jones και S&P 500 είναι έτοιμοι να αποχαιρετήσουν το χειρότερο τρίμηνο από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ ο Nasdaq χάνει τουλάχιστον 20% στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου (η χειρότερη επίδοση από το 2008). Σε επίπεδο εξαμήνου δε, ο S&P 500 εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες (20%) από το μακρινό 1970. 

Ο τεχνολογικός κλάδος έχει δεχθεί το ισχυρότερο ράπισμα καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, με τον Nasdaq να βρίσκεται τουλάχιστον στο -30% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του περασμένου Νοεμβρίου. Από τις μετοχές, οι χειρότερες απώλειες παρατηρούνται στη Netflix (70%), στη Meta (51%), στην Apple (22%) και στην Alphabet (22%).  

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την επιλογή της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια (βρίσκονται στο 1,5%), κάτι που προκαλεί αύξηση στο κόστος δανεισμού και επιβράδυνση της ανάπτυξης, περιορίζοντας ως εκ τούτου τα περιθώρια κερδοφορίας. 

Διαβάστε επίσης:

Χαμηλότερη ανάπτυξη 3,2% και πληθωρισμό 7,6% βλέπει η ΤτΕ για το 2022

Νέες αυξήσεις από αύριο στα εισιτήρια των πλοίων

Τα 3+1 deals που τρέχουν (παρά τα χάλια των αγορών), η επιστροφή του Λαβίδα, οι νέες εκδόσεις ομολόγων και ο «συνδρομητικός πονοκέφαλος»