Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το νέο μήνα να ξεκινά με θετικούς οιωνούς μετά και τα ισχυρά κέρδη που έφερε ο Νοέμβριος, ο οποίος αποδείχτηκε και ο καλύτερος μήνας της χρονιάς.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο ύψους 0,99% στις 466 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε θετικό έδαφος. Ωστόσο ξεχώρισαν οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών με ισχυρή άνοδο 4,2% μετά τη δημοσιοποίηση των απροσδόκητα θετικών στοιχείων από τον βιομηχανικό τομέα της Κίνας.

Συνολικά για τον Νοέμβριο ο Stoxx ενισχύθηκε κατά 6,45%, που είναι η καλύτερη επίδοση του για το 2023, διακόπτοντας έτσι και ένα συνεχόμενο καθοδικό σερί τριών μηνών.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έκανε άλμα ύψους 1,13% στις 16.399 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,48% και τις 7.346 μονάδες, ενώ και ο FTSE 100 στο Λονδίνο παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 1,01% φτάνοντας τις 7.529 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέβηκε 0,64% στις 29.928 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις…

Το θετικό momentum στις ευρωπαϊκές αγορές από χθες αποδίδεται στα πολύ θετικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού, δεδομένου ότι ο δείκτης επιβραδύνθηκε πολύ κάτω του αναμενόμενου από το 2,9% στο 2,4%.

Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε ότι επιβεβαιώνει το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την έναρξη της συζήτησης για την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής από την ερχόμενη χρονιά, παρά το γεγονός ότι για την ώρα τα στελέχη της Τράπεζας και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένουν ότι είναι πολύ νωρίς για να τεθεί στο τραπέζι η προοπτική αυτή.

Η Goldman Sachs σε νέα σημερινή ανάλυση της δήλωσε πως τοποθετεί την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με την πρόβλεψη περί τρίτου τριμήνου που είχε διατυπώσει.

Την ίδια ώρα η πίεση από το μέωπο των ενεργειακών τιμών παραμένει ελεγχόμενη. Παρά και την προκαταρκτική συμφωνία των κρατών μελών του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής από τις αρχές του 2024 κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η οποία θα συμπληρώσει την μονομερή περικοπή κατά 1 εκατ. βαρέλια από την ίδια τη Σαουδική Αραβία, η ανοδική αντίδραση των τιμών δεν ήταν σημαντική.

Σήμερα το Brent ενισχύεται κατά 0,38% στα 81,17 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI κερδίζει 0,50% στα 76,31 δολάρια.

Νέα κέρδη και για τον χρυσό, ο οποίος με άνοδο κατά 1,11% έφτασε τα 2.060 δολάρια την ουγγιά. Μάλιστα με την επίδοση αυτή το πολύτιμο μέταλλο συμπληρώνει την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, με τον κλάδο να αντιδρά έτσι στην προοπτική σταδιακής πτώσης των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και κυρίως την Fed.

Συνολικά δε, ο Νοέμβριος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας κερδών, με βελτίωση της τιμής κατά 60 δολάρια!

Στις αγορές συναλλάγματος οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» σε νέες αυξήσεις επιτοκίων κόντρα στα προγνωστικά των traders, ώθησε ανοδικά το αμερικανικό νόμισμα. Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε στο 103,61, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0877.

Διαβάστε ακόμη

Αντικειμενικές αξίες: Κάθε αγοραπωλησία ακινήτου θα επηρεάζει το σύστημα τιμών

Πόθεν έσχες: Παράταση στην υποβολή δηλώσεων

Χατζηδάκης προς την αντιπολίτευση: «Είστε με τους δανειολήπτες ή με τους servicers;»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ