Αγορές

Πτωτικό κλείσιμο στις αγορές της Νέας Υόρκης

  • Γεράσιμος Ζώτος


Οι πιέσεις Τραμπ προς την Κίνα την ώρα των συνομιλιών δημιούργησαν αρνητικό κλίμα

Πτωτικά έκλεισαν την Tρίτη οι δείκτες του χρηματιστηρίου της Wall Street  καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νωρίτερα νέα επίθεση κατά της εμπορικής πολιτικής της Κίνας, την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών, απομακρύνοντας τις ελπίδες για μια συμφωνία που θα επανέφερε την ομαλότητα στις εμπορικές σχέσεις των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με οριακές απώλειες 0,09% στις 27.198,02 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με πτώση 0,24%, στις 8.273,61 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,26% στις 3.013,18 μονάδες.

Ο πρόεδρος Τραμπ εξαπέλυσε έναν καταιγισμό μηνυμάτων στο twitter, λέγοντας ότι η Κίνα δεν τηρεί την υπόσχεσή της για εισαγωγές μεγαλυτέρων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και ότι προσπαθεί να οδηγήσει τις συνομιλίες σε μια απόφαση που θα είναι στα μέτρα της.  Από την άλλη πλευρά η Κίνα υποστηρίζει ότι έχει κάνει περισσότερες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Σε ότι αφορά την πολιτική των επιτοκίων της Fed, οι αναλυτές και το επενδυτικό κοινό πιστεύουν ότι αύριο Τετάρτη θα ανακοινωθεί μείωση, τουλάχιστον κατά 0,25%.

Στα θετικά της ημέρας συγκαταλέγονται ακόμη η άνοδος των τιμών των μετοχών της Merck κατά 0,95% και της Procter & Gamble, κατά 3,87%, λόγω των καλών αποτελεσμάτων β΄τριμήνου που ανακοίνωσαν, ενώ αντίθετα η μετοχή της GrubHub δέχεται ισχυρές πιέσεις προς τα κάτω, λόγω απογοητευτικών αποτελεσμάτων, για να κελίσει με πτώση 12,32%.

Από τις εταιρείες που συνθέτουν τον δείκτη S&P 500 το 52% έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου. Από τις εταιρείες αυτές το 75% παρουσίασε κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου κινήθηκε  ανοδικά κατά 2,25% στα 58,15 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του χρυσού κατέγραψε κέρδη 0,80% στα 1.431,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Η ισοτιμία ευρώ –  δολαρίου βρίσκεται στα 1,1154 δολάρια, ενώ στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερκανικού δεκαετούς τίτλου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη και διαμορφώθηκε στο 2,056%.

 

Απόρρητο Απόρρητο