(Τελευταία ενημέρωση 17.17) Μεγάλη πτώση εμφανίζει σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία σε Κίνα και Ιαπωνία επιβαρύνουν τις προοπτικές της διεθνούς ζήτησης.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν κατά 4,78% και διαμορφώνονται στα 93,90 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διολισθαίνουν κατά 3,67% και καθορίζονται στα 100,15 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα σποραδικά lockdowns στην Κίνα φαίνεται ότι «φρενάρουν» την ανάκαμψη της οικονομίας, με την εργοστασιακή δραστηριότητα να υποχωρεί στις 50,4 μονάδες τον Ιούλιο έναντι 51,7 μονάδων τον Ιούνιο. Επιβράδυνση παρουσίασε και η μεταποίηση στην Ιαπωνία, η οποία αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 10 μηνών.

Όλα αυτά εύλογα επηρεάζουν δυσμενώς την τιμή του «μαύρου χρυσού», η οποία βλέπει τη ζήτηση να μειώνεται (η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως) και την προσφορά να αυξάνεται -έστω και ελαφρώς. Ενδεικτικά, η πετρελαϊκή παραγωγή στη Λιβύη ενισχύθηκε σε 1,2 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (έναντι 800.000 βαρελιών στις 22 Ιουλίου), ενώ στις ΗΠΑ διευρύνθηκε για 23ο συνεχόμενο μήνα.

Την Τετάρτη, οι χώρες μέλη του OPEC+ θα συναντηθούν προκειμένου να καθορίσουν τα επίπεδα παραγωγής του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το CNBC, ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές.

Μετά τον Ιούλιο, τα συμβόλαια WTI και Brent αποχαιρέτισαν και τον Ιούλιο με αρνητικό πρόσημο, καταγράφοντας για πρώτη φορά από το 2020 δύο συνεχόμενους πτωτικούς μήνες, ενόσω ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια πολλαπλασιάζουν τους φόβους για ύφεση και μείωση της ζήτησης.

Οι αναλυτές του Reuters, παρ’ όλα αυτά, διατηρούν στα 105,75 δολάρια την εκτίμηση για τη μέση τιμή του Brent το 2022, ενώ μειώνουν ελαφρώς την πρόβλεψη για τη μέση τιμή του WTI στα 101,28 δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Αλ. Μανιατόπουλος: Άλλο ένα σφυρί από τα «αποκαΐδια» της MAVA

Η… ρωσική σαλάτα στην Αλεξανδρούπολη, τα ακίνητα της Τρ. Πειραιώς και το παζάρι της Intrum, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το θηρίο του Πειραιά