Μικτά πρόσημα στις ΗΠΑ, αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη. Αυτή είναι η σημερινή εικόνα στις διεθνείς αγορές μετοχών, με τους επενδυτές να εστιάζουν αφενός στις ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις του πολέμου, αφετέρου στα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. 

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,35% και ενισχύεται στις 34.531 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 αυξάνεται στο +0,2% και τις 4.399 μονάδες. Στον αντίποδα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί οριακά στο -0,1% και τις 13.316 μονάδες.  

Στην Ευρώπη, την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο –1,2% και τις 454 μονάδες, με τον ιταλικό FTSE MIB να χάνει 2% και τον γαλλικό CAC 40 1,5%. Απώλειες κατά 0,8% εμφανίζει και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 μειώνεται κατά 0,5%. 

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές επηρεάζεται δυσμενώς από τη νέα κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία φέρεται να ξεκίνησε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της περιοχής Ντονμπάς.  

Οι επενδυτές θεωρούν πλέον απίθανο το σενάριο της άμεσης κατάπαυσης του πυρός, κάτι που οδηγεί την Παγκόσμια Τράπεζα σε σημαντική υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας (από 4,1% σε 3,2%), χωρίς να αποκλείεται και μια μελλοντική αναθεώρηση των εκτιμήσεων. 

Την ίδια ώρα, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθιστά σχεδόν αναπόφευκτη την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που με τη σειρά του έρχεται να υπονομεύσει έτι περισσότερο τους ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ, επαναφέροντας ταυτόχρονα το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή μιας περιόδου χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού.  

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, με την προσοχή να εστιάζει στις αμερικανικές μετοχές των Johnson & Johnson, Travelers, IBM και Netflix.

Σύμφωνα με στοιχεία της FactSet, το 81,5% των μετοχών του S&P 500 θα παρουσιάσει θετική κερδοφορία για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, η οποία θα είναι βελτιωμένη κατά 5,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, ερωτηματικό αποτελεί τι θα συμβεί τα επόμενα τρίμηνα, τα οποία βρίθουν αβεβαιοτήτων.  

«Τα περιθώρια κερδοφορίας αναμένεται να παραμείνουν αυξημένα. Παρ’ όλα αυτά, ο πληθωρισμός αναμένεται να περιορίσει το ιστορικό υψηλό του 2021. Μόνο σε ενέργεια και κοινή ωφέλεια θα υπάρξει αναβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας» τονίζει ο Keith Lerner, αναλυτής της Truist Advisory Services, σε σημερινό του σημείωμα. 

Διαβάστε επίσης:

Ελλάς – Γαλλία συμμαχία: Aegean με TUI France φέρνουν την Ελλάδα στο Νο 1 φέτος για τους Γάλλους τουρίστες

Πρόσθετα μέτρα για την ενεργειακή κρίση αν δεν ληφθούν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η «φαεινή ιδέα» του υπουργού, η ταραχή στην Εθνική Τράπεζα και οι μνηστήρες του ΟΛΘ