Επιπλέον χρεώσεις ύψους σχεδόν 16 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε πως θα επιβάλει στις τράπεζες και δη, τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ το Ομοσπονδιακό Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) προκειμένου να καλύψει την «μαύρη τρύπα» που δημιουργήθηκε στα οικονομικά του μετά την αναγκαστική διάσωση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, που κατέρρευσαν το Μάρτιο.

Η εν λόγω κίνηση από το FDIC θεωρείτο δεδομένη, όμως η αγορά περίμενε το τελικό ύψος του… λογαριασμού που θα έστελνε προς τις κυριότερες τράπεζες της χώρας.

Τελικά μόνο περίπου 113 τράπεζες θα υπαχθούν στις νέες χρεώσεις προς το FDIC, με έμφαση στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τουλάχιστον 50 δισ. δολάρια assets, τα οποία θα κληθούν να καλύψουν πάνω από το 95% του συνολικού κόστους.

Οι μικρές δεν θα πληρώσουν τίποτε

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η μεγάλη πλειοψηφία των περίπου 4.500 αμερικανικών τραπεζών που καλύπτει το FDIC και κυρίως όσες έχουν assets κάτω των 5 δισ. δολαρίων δεν θα επιβαρυνθούν… ούτε με ένα σεντ. Το τελευταίο αποτελεί τεράστια επιτυχία των μικρών τραπεζών που συνεργάστηκαν και επιδόθηκαν σε ένα δυναμικό… lobbying προκειμένου να πείσουν τις αρχές να εξαιρεθούν από την όποια επιβάρυνση.

Το FDIC κατέληξε πως το κόστος για την κάλυψη του συνόλου των καταθέσεων των δύο τραπεζών που κατέρρευσαν -θυμίζουμε πως η κυβέρνηση αποφάσισε την κάλυψη όλων των καταθέσεων, ακόμη και των μη ασφαλισμένων που ξεπερνούν το όριο εγγύησης των 250.000 δολαρίων- φτάνει τα 15,8 δισ. δολάρια, ένα ποσό μικρότερο του αρχικά προβλεπόμενου καθώς κάποια κεφάλαια θα ανακτηθούν από τις ρευστοποιήσεις κάποιων assets της SVB.

Η χρέωση για κάθε τράπεζα που θα κληθεί να πληρώσει προκύπτει από έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με τον όγκο των μη ασφαλισμένων καταθέσεων, που είχε στις 31 Δεκεμβρίου.

Οι καταβολές, πάντως, δεν θα ξεκινήσουν παρά από το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και σε ένα χρονικό φάσμα περίπου δύο ετών, δίδοντας έτσι στις τράπεζες άπλετο χρόνο για να κάνουν τους σχεδιασμούς τους.

Διαβάστε ακόμα

Η Ζωή… ξανάρχεται, η ταραχή στα ψάρια, του Παντελή του λείπουν 700 και το μέρισμα στη ΔΕΗ

Τα συμπεράσματα από το debate: Χωρίς νικητές και ηττημένους η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

Εκρηκτική αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων διεθνώς – Τι συμβαίνει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ