Αγορές

Μικρά κέρδη στη Wall Street – Το βλέμμα σε επιτόκια και εταιρικά αποτελέσματα

  • newsroom


Η απόδοση των 10ετών ομολόγων σκαρφαλώνει σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018

Μικρά κέρδη εμφανίζουν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα αφενός στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve, αφετέρου στα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,3% ή κατά 110 μονάδες και διαμορφώνεται στις 34.562 μονάδες, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να καθορίζεται στο +0,16% και τις 4.400 μονάδες. Στον αντίποδα, οριακές απώλειες κατά 0,1% παρατηρούνται στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Η απόδοση των  10ετών ομολόγων σκαρφαλώνει σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018, με τις ανοδικές πιέσεις να οφείλονται κατά κύριο λόγο στις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει τον ετήσιο δείκτη τιμών στο εκρηκτικό 8,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το μακρινό 1981.

Τα εν λόγω στοιχεία, επί της ουσίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις για ταχύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να ετοιμάζεται για αύξηση των επιτοκίων κατά έως 50 μονάδες βάσης είτε τον Μάιο είτε τον Ιούνιο, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του φαινομένου (σήμερα βρίσκονται στο 0,25%).

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs σπεύδει να αναθεωρήσει στο 35% τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια, επικαλούμενη το δύσκολο έργο της Federal Reserve, η οποία θα πρέπει να βρει μια ισορροπία μεταξύ της αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού και της στήριξης της ανάπτυξης.

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Στο προσκήνιο τα μεγέθη του α’ τριμήνου

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο και στα εταιρικά αποτελέσματα, με τη Bank of America να παρουσιάζει μείωση των κερδών ανά μετοχή κατά 13%. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα μεγέθη αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων οδηγεί τη μετοχή στο +1,3%.

Tις αμέσως επόμενες ημέρες είναι η σειρά των IBM, P&G, Travelers, Dow, J&J, American Express και Verizon, ενώ από πλευρά τεχνολογίας, οι διοικήσεις των Netflix, Tesla και Snap θα προβούν σε ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα. Η προσοχή, φυσικά, εστιάζει ιδίως στις ανατιμήσεις και ειδικότερα, στο πώς ακριβώς οι εισηγμένες θα διαχειριστούν το υψηλό κόστος παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet, το 81,5% των μετοχών του S&P 500 θα παρουσιάσει θετική κερδοφορία για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, η οποία θα είναι βελτιωμένη κατά 5,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021.

Κλειστή η Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές -συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής- έμειναν και σήμερα κλειστές λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Αύριο, ωστόσο, θα ανοίξουν κανονικά.

Διαβάστε επίσης:

Tesla: Γιατί και σε ποιον θα πληρώσει αποζημίωση 15 εκατ. δολάρια

Το βαθύ πουγκί της Cosmote, ο αρπαγμένος Φέσσας και ο θυμωμένος Προκοπίου, το ερείπιο της Famar και η αποζημίωση στην Ελλάκτωρ

Στο 60%-90% οι κρατήσεις για το Πάσχα – Οι premium προορισμοί (pics)