(upd) Αισθητά χειρότερη είναι η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χάνει το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών, εξαιτίας της αναζωπύρωσης των ανησυχιών για τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ απογοητεύουν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να εγκαταλείπουν άρον – άρον τις μετοχές, θέτοντας σε κίνδυνο την τεχνητή αντίδραση της ελληνικής αγοράς. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,06% και διαμορφώνεται στις 861,48 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (860,85 μονάδες), αλλά και χάνοντας 16 μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 18 μονάδες (από 859,89 έως 877,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 57 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, κόντρα στα ενδοσυνεδριακά κέρδη που έφθασαν έως το +2%, επηρεάζεται δυσμενώς από την αλλαγή κλίματος και υποχωρεί στο -0,88% και τις 571,96 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στο σερί των 11 συνεχόμενων αρνητικών συνεδριάσεων. Το ενδιαφέρον στρέφεται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία χάνει 1% και επανέρχεται στο τεχνικό σημείο των 3,3 ευρώ. Στο -0,5% ακολουθεί η μετοχή της Alpha Bank, η οποία μειώνεται προς το 0,96 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,3% και το 1,23 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +1,1% και το 0,92 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,49% 0,9652 ευρώ  
  • Eurobank +1,10% 0,92 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -1,01% 3,335 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,32% 1,232 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,19% και 2.079 μονάδες), η μετοχή της Viohalco είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια, εκτινασσόμενη στο +4% και τα 3,86 ευρώ, καθώς -για άλλη μία φορά- διάφορα σενάρια κάνουν τον κύκλο της αγοράς. Η συγκεκριμένη κίνηση, όπως είναι εύλογο, τροφοδοτεί και τη μετοχή της θυγατρικής ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία κερδίζει άνω του 1%. Η μετοχή της Σαράντης, από την πλευρά της, αυξάνεται κατά 3,4%, ενώ κέρδη τουλάχιστον 1,5% εμφανίζουν οι μετοχές των Quest, Τιτάνα και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις ασκούνται στις μετοχές των Mytilineos, Lamda και Jumbo.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,09% και 1.408 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει στο +9,3% και τα 2,2 ευρώ, χάρη σε φήμες περί πιθανής εισόδου ξένου fund. Στο +2,3% έπεται και η μετοχή της μητρικής Intracom, ενώ η μετοχή της Cenergy, επηρεαζόμενη θετικά από τη Viohalco, αυξάνεται κατά 4%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 53 μετοχές κινούνται ανοδικά, 45 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά μόλις 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Ο αμερικανικός πληθωρισμός επιδρά αρνητικά

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά τη χθεσινή -έστω και οριακή- ανοδική κίνηση, η οποία έβαλε φρένο στο 6ήμερο πτωτικό σερί, επιχειρεί να δώσει συνέχεια στην απόπειρα ανάκτησης ενός μέρους των μεγάλων απωλειών του τελευταίου διαστήματος (-7% στον Μάιο). Ωστόσο, η διατήρηση του αμερικανικού πληθωρισμού σε υψηλό 40 ετών επαναφέρει τις ανησυχίες των επενδυτών, επιδρώντας αρνητικά στην εύθραυστη εικόνα ανάκαμψης των διεθνών αγορών.

Η μεσοπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εξάλλου, παραμένει αρνητική, με τον Γ.Δ. να βρίσκεται κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (889 μονάδες), φλερτάροντας με τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου. Άλλωστε, γεωπολιτικά ρίσκα, υψηλός πληθωρισμός, ακριβή ενέργεια και μεγαλύτερο κόστος δανεισμού εξακολουθούν να επηρεάζουν δυσμενώς την επενδυτική ψυχολογία. 

Από την άλλη πλευρά, οι επικείμενες ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων από μια σειρά blue chips (ΟΤΕ, Τιτάν, Coca Cola, ΕΛΠΕ και Τράπεζα Πειραιώς) είναι πιθανό να παράσχουν ορισμένες στηρίξεις στο ταμπλό, δίνοντας την ευκαιρία στους αγοραστές να επανέλθουν, ιδίως αν τα μεγέθη αποδειχθούν ικανοποιητικά. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετούν και τα σενάρια για τα κυοφορούμενα εταιρικά deals.  

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στις επικείμενες αλλαγές του δείκτη MSCI Greece, οι οποίες θα γίνουν γνωστές το βράδυ της Πέμπτης. Τα σενάρια κάνουν λόγο για μία – δύο προσθήκες (ΕΤΕ και Mytilineos), αλλά και μια πιθανή διαγραφή (Jumbo). Απίθανο δεν είναι, πάντως, και το σενάριο των μηδενικών αλλαγών. Ίδωμεν.  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές αναμένουν διατήρηση της μεταβλητότητας το επόμενο χρονικό διάστημα, με τις πρώτες στηρίξεις να συναντώνται στις 850 και τις 840 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις, παράλληλα, βρίσκονται στις 880 μονάδες. 

Stop στην πορεία ανάκαμψης

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 πατάει «φρένο» στην πορεία ανάκαμψης, καθώς υποχωρεί στο -0,1% και τις 419 μονάδες. Ο γερμανικός DAX μένει σχεδόν αμετάβλητος, ενώ ο γαλλικός CAC 40 αυξάνεται κατά 0,7% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,6%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει οριακές διακυμάνσεις. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones εμφανίζουν ισχυρές απώλειες, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν άνω των επιπέδων των 100 δολαρίων, καθώς τα συμβόλαια WTI διαμορφώνονται στο +1,8% και τα 101,59 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +1,9% και τα 104,43 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κινείται ανοδικά στο +0,4% και τα 1.848 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε επίσης:

To νέο πακέτο, η Italian job στη Ρεβυθούσα, η νέα εποχή της Ελλάκτωρ, το τρίγωνο Cosmote – Vodafone – ΔΕΗ και η… Κατίνα!

Όμιλος Βιοχάλκο: Η Sovel επενδύει στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις πλωτών ανεμογεννητριών στον Βόλο

Γεράρδος: Εκτός Αττικής τα δύο νέα καταστήματα της Πλαίσιο