Μικρή πτώση εμφανίζει η αξία του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος, καθώς ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε κάτω του 7% τον Μάρτιο, κάτι το οποίο δύναται να επηρεάσει τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα σημειώνει πτώση κατά 0,24% και διαμορφώνεται στο 1,0875 δολάριο, παραμένοντας βέβαια, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η σημερινή κάμψη σχετίζεται με τα στοιχεία της Eurostat για τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος στις χώρες της Ευρωζώνης ανήλθε σε 6,9% τον Μάρτιο από 8,5% τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν επιβράδυνση στο 7,1%.

Κι αυτή η εξέλιξη είναι πιθανό να δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις στην ΕΚΤ ως προς το σενάριο των νέων αυξήσεων επιτοκίων, τα οποία αποσκοπούν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο λεγόμενος «σκληρός» ή δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, συνέχισε να αυξάνεται, με αποτέλεσμα να καθοριστεί στο 5,7% από 5,6% προηγουμένως.

Η επόμενη συνεδρίαση των Ευρωπαίων τραπεζιτών είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Μαΐου, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν το σενάριο μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης (σήμερα το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 3,5%).

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια παρέχουν στήριξη στο ευρώ.

Διαβάστε ακόμα

Βοήθεια… έρχονται κόκκινοι φόροι, το deal της ΤΕΝΕΡΓ, οι μισθοί των CEO και ο γάμος της Πύλου

Ο γάμος Άκτωρ – Ιntrakat αλλάζει το τοπίο στις κατασκευές

Τράπεζες: Πιστωτική επέκταση άνω των 6,5 δισ. ευρώ ο στόχος για το 2023 – «Ατμομηχανή» τα δάνεια προς επιχειρήσεις