Σε μεικτά πρόσημα άνοιξαν τη νέα εβδομάδα οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού, με τους επενδυτές να αναμένουν μια σειρά από βασικά οικονομικά στοιχεία αύριο Τρίτη και τις μετρήσεις του πληθωρισμού αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η μέτρηση του πληθωρισμού για το Τόκιο η οποία θεωρείται ευρέως ως πρόδρομος δείκτης για τις τάσεις σε εθνικό επίπεδο. θα δημοσιευθεί αύριο, όπως και τα νούμερα για τον πληθωρισμό της Νότιας Κορέας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας θα πραγματοποιήσει αύριο την τελευταία συνεδρίασή της για το έτος, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να αναμένουν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 4,35%.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,73% και έκλεισε στις 7.124,7 μονάδες, οδηγώντας τα κέρδη μεταξύ των κύριων δεικτών αναφοράς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,4% και έκλεισε στις 2.514,95 μονάδες, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης μείωσε τα προηγούμενα κέρδη του και σημείωσε άνοδο 0,15%, τερματίζοντας στις 828,52 μονάδες.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,6% στις 33.321,27 μονάδες, ενώ ο Topix σημείωσε πτώση 0,83% και έκλεισε στις 2.362,65 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,73% μετά από προηγούμενα κέρδη, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε κατά 0,53%.

Την Παρασκευή στις ΗΠΑ, ο S&P 500 και ο  Dow Jones σημείωσαν νέα υψηλά για το 2023, κερδίζοντας 0,59% και 0,82% αντίστοιχα. Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite ενισχύθηκε  κατά 0,55%.

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, αντιτάχθηκε στις προσδοκίες της αγοράς για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων, λέγοντας ότι είναι «πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά» ότι η νομισματική πολιτική είναι «επαρκώς περιοριστική».

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Πόλεμος» πράσινων τιμολογίων και παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ – Ικανοποίηση ΥΠΕΝ από το τιμολόγιο της ΔΕΗ

Ο Ερντογάν, το νέο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ, το placement της Τρ. Πειραιώς, ο θαρραλέος Ινδός επενδυτής και η τελευταία ευκαιρία για το Grant Resort

Στα 121 ευρώ η μέση online τιμή στα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Δεκέμβριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ