Υποτονικό το κλίμα την Πέμπτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία των οικονομιών δεν λέει να καταλαγιάσει εντείνοντας την αγωνία για την αντίδραση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και κυρίως της Fed που δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη την μείωση των επιτοκίων.
Έτσι, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,54% στις 512 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε ελαφρά κατά 0,08% στις 18.576 μονάδες, παρά την πρόσκαιρη άνοδο που είχε καταγράψει με φόντο την απρόσμενη αύξηση κατά 2,9% στις παραγγελίες προς τα γερμανικά εργοστάσια τον Ιούλιο. Ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 0,92% στις 7.431 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν όρισε επιτέλους νέο πρωθυπουργό, τον συντηρητικό πρώην διαπραγματευτή της EE για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Αντιστοίχως, καθοδική πορεία και για τον FTSE 100 που βρέθηκε στις 8.241 μονάδες με κάμψη κατά 0,34%.
Στην περιφέρεια ο FTSE MIB αυξήθηκε ανεπαίσθητα κατά 0,01% στις 33.684 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.273 μονάδες αυξημένος κατά 0,53%.
Την ίδια ώρα, εξάλλου, τα μαντάτα από την έτερη ακτή του Ατλαντικού είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά, καθώς οι αδύναμες επιδόσεις της μεταποίησης και τα απογοητευτικά στοιχεία από την αγορά εργασίας έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους των επενδυτών για επιβράδυνση της οικονομίας.
Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, η έκθεση ADP για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα έδειξε πως διαμορφώθηκαν μόλις στις 99.000 τον Αύγουστο σε σχέση με την πρόβλεψη των αναλυτών για 140.000 προσλήψεις.
Το στοιχείο αυτό σε σχέση και με το χαμηλό 3,5 ετών που κατέγραψαν οι κενές θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν την Τρίτη σημαίνει πως ο ρυθμός αποθέρμανσης της αγοράς εργασίας κινείται πλέον με πιο γοργό ρυθμό από τον επιθυμητό, παραπέμποντας σε αποδυνάμωση της οικονομίας συνολικά.
Η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει τις πιέσεις που δέχεται η Fed να ξεκινήσει μέσα στο Σεπτέμβριο την νομισματική χαλάρωση, αν και το συμβούλιο δύσκολα θα ενδώσει σε μια δυναμική περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όπως θα ήθελε η αγορά.
Σε κάθε περίπτωση το κλίμα αβεβαιότητας φέρνει σαφώς πιο κοντά τη δεύτερη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, στη συνεδρίαση της την ερχόμενη εβδομάδα.
Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές πήραν… ανάσα μετά την είδηση της συμφωνίας από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ για αναβολή της προγραμματισμένης αύξησης της παραγωγής από τον Οκτώβριο. Εξάλλου, το καρτέλ αντέδρασε ακριβώς στην θεαματική αποκλιμάκωση των τιμών που είχαν πλέον απωλέσει το σύνολο των κερδών τους για τη χρονιά.
Οι τιμές του μαύρου χρυσού έκαναν άλμα κοντά στο 2%, αν και οι νέοι φόβοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας δεν τους επέτρεψαν να κρατήσουν τα μεγάλα κέρδη τους. Έτσι, η αύξηση για το Brent συμβολαίων Νοεμβρίου περιορίστηκε στο +0,74% στα 73,21 δολάρια και του αμερικανικού WTI στο 0,69% και τα 69,71 δολάρια, ήτοι και πάλι κάτω από το όριο των 70 δολαρίων.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε ετήσια βάση οι αποδόσεις τους είναι πλέον αρνητικές με το αμερικανικό αργό να κινείται στο -1,5% και το Brent χάνει περίπου 3,9%.
Βελτίωση, ωστόσο, παρουσίασε και ο χρυσός με άνοδο 0,45% στα 2.538 δολάρια την ουγγιά (αν και νωρίτερα τα κέρδη του έφταναν το +1%), καθώς τα αδύναμα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας φούντωσαν τις προσδοκίες για δυναμικότερη μείωση των επιτοκίων από την Fed.
Για τον ίδιο λόγο, το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος στις αγορές συναλλάγματος με τον δείκτη δολαρίου να υποχωρεί κατά 0,22% στο 101,13 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,1097 με το ευρώ να ανεβαίνει περίπου 0,13%. Μάλιστα, οι traders αναμένουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για το δολάριο την Παρασκευή, αν η κρίσιμη αμερικανική έκθεση για την απασχόληση τον Αύγουστο που αποτυπώνει την συνολική εικόνα της αγοράς εργασίας και τα επίπεδα της ανεργίας κινηθεί επίσης σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα.
Διαβάστε ακόμη
Morgan Stanley: Αγοραστής στις ελληνικές τράπεζες (γραφήματα)
Volkswagen: Πρόθυμο για συμβιβασμούς αλλά και απεργίες το συνδικάτο εργαζομένων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ