Ακόμη μία δημόσια προσφορά για τις μετοχές της Saudi Aramco εξετάζει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία φιλοδοξεί να υλοποιήσει τη μεγαλύτερη πώληση μετοχών των τελευταίων ετών.

Το Ριάντ ήδη συνεργάζεται με αρκετούς εξειδικευμένους συμβούλους, μελετώντας τη δυνατότητα μιας συμπληρωματικής προσφοράς στο χρηματιστήριο της χώρας.

Οι οριστικές αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η προσφορά των μετοχών, εφόσον τελικά προχωρήσει, είναι πιθανό να λάβει χώρα εντός του 2023.

Ακόμη και μέσω της διάθεσης ενός ποσοστού της τάξης του 1%, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια, χρηματοδοτώντας το φιλόδοξο πρόγραμμα διαφοροποίησης της εγχώριας οικονομίας.

Ας σημειωθεί ότι το 90% των μετοχών της Aramco βρίσκεται σήμερα στα χέρια της κυβέρνησης, ενώ το 8% ελέγχεται από το κρατικό ταμείου διαχείρισης πλούτου. Στην ελεύθερη διασπορά απομένει το 2%.

Η κεφαλαιοποίηση της αραβικής εταιρείας, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη στον παγκόσμιο κλάδο της ενέργειας, ανέρχεται σε 2,1 τρισ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμα

Ο Ερντογάν… ξανάρχεται (ξεσαλωμένος), το μισοάδειο ποτήρι του ΠΑΣΟΚ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ο Ντομίνγκο στην Κρήτη και η Six Senses στους Πεταλιούς

Deutsche Bank: Επιβεβαιώνει την καλή πορεία της Τράπεζας Πειραιώς – Στα €3 η τιμή στόχος

Άλεξ Μπάλντοκ: Πώς η Κωτσόβολος εξελίχθηκε σε στήριγμα για το βρετανικό όμιλο Currys

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ