(Τελευταία ενημέρωση – 14:05)

Κέρδη για δεύτερη διαδοχική μέρα καταγράφονται την Τετάρτη (13/3) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποφεύγουν τις σπασμωδικές κινήσεις, προσπαθώντας να συνέλθουν από το προχθεσινό sell off και να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.400 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Χ.Α. συνοδεύθηκαν από υψηλούς τζίρους στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Τρ. Πειραιώς στους δείκτες MSCI και FTSE Russell λόγω του πρόσφατου placement. Η σημαντική αύξηση του free float και της στάθμισης της τραπεζικής μετοχής άσκησε ισχυρές πιέσεις σε άλλα «βαριά» χαρτιά της εγχώριας αγοράς.

Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να μην ανακάμπτει ούτε στη θετική συνεδρίαση της Τρίτης. Ο τραπεζικός δείκτης προέρχεται από ένα 4ήμερο πτωτικό σερί, υποχωρώντας κάτω από τις 1.200 μονάδες, με τις σωρευτικές απώλειες να ξεπερνούν το 6%.

Το rebound του Χρηματιστηρίου συνεχίζεται και σήμερα, με τα εταιρικά αποτελέσματα και το κλίμα ευφορίας στις διεθνείς αγορές να λειτουργούν ως στηρίγματα. Σημειώνεται ότι η Wall Street κατάφερε να «χωνέψει» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τον δείκτη S&P 500 να επιστρέφει στον «δρόμο» των ρεκόρ. Σε ιστορικό υψηλό έκλεισε ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, με τις τάσεις να παραμένουν ανοδικές και σήμερα.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,48% στις 1.402,60 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.407,68 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.398,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 0,49% στις 1.199,47 μονάδες, ο FTSE 25 κερδίζει 0,40% στις 3.382,03 μονάδες και ο Mid Cap κινείται υψηλότερα κατά 0,75% στις 2.392,56 μονάδες.

Στις τραπεζικές μετοχές, η Alpha Bank δίνει τον ανοδικό «παλμό» (+1,56% στο 1,6925 ευρώ) και ακολουθούν η Eurobank (+0,79% στο 1,788 ευρώ) και η Εθνική (+0,20% στα 7,014 ευρώ). Από την άλλη πλευρά, η Πειραιώς υποχωρεί κατά -0,25% στα 3,98 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, κέρδη άνω του 1% καταγράφουν η Σαράντης (προς νέο υψηλό 6ετίας), ο ΟΠΑΠ (εν αναμονή των αποτελεσμάτων), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ElvalHalcor, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Viohalco. Πτώση μεγαλύτερη του 1% σημειώνουν η Motor Oil και η Quest Holdings.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν η Intralot, η Alumil και η ΑΒΑΞ, ενώ η Κρι Κρι οδεύει προς ένα ακόμη νέο ιστορικό υψηλό. Σημαντική άνοδο καταγράφουν επίσης η Profile και η Τεχνική Ολυμπιακή.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 70,25 εκατ. ευρώ, με τα πακέτα να ανέρχονται στα 10,54 εκατ. ευρώ. Μεικτό τζίρο 14,36 εκατ. ευρώ κάνει η Τρ. Πειραιώς και ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα στα 11,49 εκατ. ευρώ. Στα 96,72 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς, με 60 μετοχές να ενισχύονται, 38 να υποχωρούν και 16 να παραμένουν αμετάβλητες.

Αντίρροπες δυνάμεις στις τράπεζες – Νέα ρεκόρ για Σαράντης, Κρι Κρι

Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει στο προσκήνιο λόγω της πλήρους αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και των αλλαγών στις σταθμίσεις της μετοχής σε MSCI και FTSE Russell, με αποτέλεσμα ο τζίρος να διαμορφώνεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για τα ελληνικά δεδομένα. Η μετοχή «βυθίστηκε» χθες 3,5% και κάτω από τα 3,9 ευρώ στα χαμηλά ημέρας, προτού «ψαλιδίσει» τις απώλειες (-0,15% στα 3,99 ευρώ). Διακίνησε πάνω από 60 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 30% των συνολικών συναλλαγών.

Ωστόσο, η προσοχή των επενδυτών στράφηκε περισσότερο στην Εθνική Τράπεζα, στον απόηχο των ετήσιων αποτελεσμάτων της. Ο τίτλος έφτανε να υποχωρεί έως και -1,2% στα 6,82 ευρώ και στη συνέχεια ανέβασε «στροφές», με αιχμές του δόρατος το business plan και τη μερισματική πολιτική της τράπεζας, κλείνοντας τελικά στα 7 ευρώ με κέρδη +1,39%.

Διήμερη «βουτιά» άνω του 7% (-3,74% την Τρίτη και -3,56% τη Δευτέρα) έχει καταγράψει η Eurobank, υποχωρώντας κάτω από το 1,8 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο. Ηγήθηκε της χθεσινής πτώσης στον τραπεζικό δείκτη και στον FTSE 25. Σύμφωνα με αναλυτές, το κρεσέντο των πωλήσεων στον τίτλο οφείλεται στις νέες σταθμίσεις που δημιουργούνται στους δείκτες FTSE Russell ελέω Πειραιώς.

Νέο ρεκόρ 6ετίας για τη Σαράντης, η οποία έσπασε το «φράγμα» των 9,75 ευρώ και «απογειώθηκε» στα 9,79 ευρώ, με τους επενδυτές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα εντυπωσιακά αποτελέσματα του ομίλου. Ούσα η μοναδική μετοχή με ημερήσια κέρδη άνω του 3% στο ταμπλό, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018. Αντίθετα, την έβδομη διαδοχική της πτώση σημείωσε η ElvalHalcor, χάνοντας σωρευτικά περισσότερο από 14%. Η μετοχή έκλεισε στο 1,93 ευρώ, που είναι το χαμηλότερο σημείο από τις 2 Ιανουαρίου (1,90 ευρώ).

Την «αλματώδη» πορεία της προς τα νέα ιστορικά υψηλά συνεχίζει η Κρι Κρι, η οποία έμεινε ανεπηρέαστη από το προχθεσινό sell off, κλείνοντας στο +1,37%, ενώ ακολούθησε την Τρίτη το +2,7% στα 11,4 ευρώ που ήταν το υψηλό ημέρας, αλλά και όλων των εποχών. Από τις αρχές του έτους η μετοχή «εκτοξεύεται» κατά 19% και η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 375 εκατ. ευρώ.

Η ατζέντα

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τον ΟΠΑΠ κλείνει ο «κύκλος» των ανακοινώσεων της τρέχουσας εβδομάδας, έχοντας προηγηθεί τη Δευτέρα (11/3) η Σαράντης και την Τρίτη (12/3) η Εθνική Τράπεζα και η Aegean. Νωρίτερα σήμερα, η Titan ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό κερδών, με το 2023 να αποτελεί το τρίτο συνεχόμενο έτος με πωλήσεις ρεκόρ για τον όμιλο. Παράλληλα η διοίκηση προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,85 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένη κατά 42% σε σχέση με το 2022.

Την ερχόμενη Παρασκευή (15/3) η Moody’s παίρνει την «σκυτάλη» από την DRBS σχετικά με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ο καναδικός οίκος διατήρησε τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα, δίνοντας BBB (low) και σταθερό outlook. Μεταξύ άλλων, «βλέπει» ανάπτυξη 2% για τη διετία 2024-2025 και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα ωθήσουν το δημόσιο χρέος κάτω από το 150% το 2025.

Από την άλλη πλευρά, η Moody’s είναι η μοναδική που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα το investment grade, διατηρώντας προς το παρόν το αξιόχρεο στην κατηγορία junk. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2023 σε διπλή αναβάθμιση της οικονομίας στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές, δηλαδή μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική (Baa3). Ακόμα κι αν η Moody’s δεν «φέρει» μεθαύριο την επενδυτική βαθμίδα, το επόμενο «ραντεβού» είναι προγραμματισμένο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για μία δεύτερη ευκαιρία.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (15/3) θα πραγματοποιηθεί το triple witching Μαρτίου (τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές), ενώ στις δημοπρασίες θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell (στις 18/3 οι αλλαγές στο ταμπλό). Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα έλαβε χώρα το μίνι rebalancing των δεικτών του MSCI, καθώς αυξήθηκε η στάθμιση της ελεύθερης διασποράς (free float) της Τράπεζας Πειραιώς, από 54,4% σε 81,4%, αλλά και η βαρύτητα της μετοχής, στον απόηχο του placement για το 27% των μετοχών που κατείχε μέχρι πρότινος το ΤΧΣ.

Διαβάστε ακόμη

Με option το 10% η συμμετοχή του Υπερταμείου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας

«Απόβαση» στο Λονδίνο για τις ελληνικές τράπεζες – Οι νέοι στόχοι και η… επιχείρηση γοητείας των επενδυτών

Χένρικ Φρέντβιγκ: Κλειδί η «Νήσος» στο στρατηγικό σχέδιο του νέου επικεφαλής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ