Τα χειρότερα σενάρια για τους κινδύνους που εξακολουθούν να ελλοχεύουν για τις μικρές περιφερειακές τράπεζες απειλώντας την ευρύτερη σταθερότητα του συστήματος ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την Pacific Western Bank.

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Τετάρτης στη Wall Street «έσκασε» σαν βόμβα η είδηση πως η PacWest Bancorp, η εταιρεία holding που ελέγχει την τράπεζα, διερευνά τις στρατηγικές επιλογές της, ήτοι την πώληση της ή τη δρομολόγηση άμεσης αύξησης κεφαλαίου, προκειμένου να διατηρηθεί στη… ζωή.

Κοινώς, γίνεται η πέμπτη στη σειρά περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ, μέσα στο τελευταίο δίμηνο, που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.

Η μετοχή της PacWest είχε ήδη δεχτεί έντονες πιέσεις τις προηγούμενες ημέρες, καθώς παράγοντες της αγοράς θεωρούσαν πως μπορεί να γίνει το επόμενο θύμα της κρίσης που ταλανίζει τον κλάδο από τις αρχές Μαρτίου. Και τελικά οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν!

Οι στρατηγικές επιλογές

Η διοίκηση της ζήτησε από την επενδυτική τράπεζα Piper Sandler βοήθεια προκειμένου να επεξεργαστεί τις επιλογές της, που περιλαμβάνουν είτε τη διασφάλιση νέου εταίρου/αγοραστή είτε τη διασφάλιση νέων κεφαλαίων. Αν και τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν ανέφεραν πως δεν έχει ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία για την πώληση της.

Η καλιφορνέζικη τράπεζα, με έδρα το Μπέβερλι Χιλς, είχε προσπαθήσει να ξεφύγει τη μοίρα των υπόλοιπων μικρών τραπεζών που κατέρρευσαν με μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικών της. Μάλιστα, μετά το bank run του Μαρτίου κατάφερε όντως να καταγράψει μικρή αύξηση στις καταθέσεις της μέσα στον Απρίλιο, συγκριτικά για παράδειγμα με την μαζική έξοδο καταθέσεων που είχε καταγράψει το ίδιο διάστημα η First Repubic. Όμως, παρά και τις εισροές αυτές συνολικά για το πρώτο τρίμηνο έχασε πάνω από 5 δισ. δολάρια σε καταθέσεις.

Επίσης, στα τέλη Μαρτίου είχε ανακοινώσει πως έλαβε στήριξη ύψους 1,4 δισ. δολαρίων από την επενδυτική φίρμα Atlas SP Partners που εντάσσεται στο μέγα fund του Apollo Global Management. Όμως, παρά τις κινήσεις αυτές, η μετοχή της συνέχισε να βάλλεται έντονα με φόντο και την ευρύτερη αστάθεια του κλάδου.

Αν και οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών σταθεροποιήθηκαν κάπως στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και η αναβολή των αποφάσεων για οριστική παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων για το συμβούλιο του Ιουνίου, όπως αποκάλυψε ο Τζερόμ Πάουελ, σημαίνει πως η πίεση από την περιοριστική νομισματική πολιτική δεν θα εκτονωθεί σύντομα για τον τραπεζικό κλάδο και δη, τα πιο ευάλωτα μέλη του. Έτσι, η PacWest αναγκάστηκε να αναζητήσει νέα στήριξη.

Κατάρρευση της μετοχής

Η είδηση, φυσικά, προκάλεσε νέο sell off της μετοχής στο after-hours trading της Wall Street που παραπέμπει σε ανάλογες πιέσεις και στη συνεδρίαση της Πέμπτης στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Η μετοχή έφτασε να χάνει έως και 58%(!) μόλις στα 2,88 δολάρια, ενώ συνολικά από τις αρχές Μαρτίου, έχει χάσει περίπου το 90% της αξίας της.
Οι τριγμοί αυτοί επεκτάθηκαν και σε έτερες μετοχές μικρών τραπεζών, όπως η Zions Bancorp και η Comerica, επίσης στο after-hours trading.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της για το πρώτο τρίμηνο, μόλις το 29% των καταθέσεων της καλύπτονται από το ομοσπονδιακό ταμείο εγγύησης των καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι, αν η τράπεζα βάλει… λουκέτο, οι αρχές θα βρεθούν ενώπιον της εξαιρετικά δύσκολης επιλογής να αποφασίσουν, αν θα εφαρμόσουν τα ίδια μέτρα με την SVB προσφέροντας μια ευρύτερη ασπίδα εγγύησης όλων των καταθέσεων της, ακόμη και των ανασφάλιστων. Μια επιλογή που, όπως φαίνεται, δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τα ομοσπονδιακά ταμεία.

Διαβάστε ακόμη

Στη γραμμή 4 του μετρό βλέπει ευκαιρίες η Dimand

Γ. Μαρούλης: Σε νέο ιδιοκτήτη το συγκρότημα με τις μεζονέτες στο Κεφαλάρι (pics)

ΑΑΔΕ: Ψηφιακό άλμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ