ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες στη Wall Street εν αναμονή της Fed (upd)

Σε αρνητικό έδαφος οι αμερικανικοί δείκτες - Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Rocket Lab - Ανακάμπτει το Bitcoin: Ξεπέρασε τα 27.000 δολάρια για πρώτη φορά μέσα στον Σεπτέμβριο

(last update 22:25) Πτωτικά κινούνται οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τη στασιμότητα που επικράτησε και σήμερα κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ενόσω η προσοχή των επενδυτών στρέφεται -σχεδόν αποκλειστικά- στη διήμερη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει πτώση 150 μονάδων ή 0,44% και διαμορφώνεται στις 34.473 μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 περιορίζεται στο -0,33% και τις 4.438 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει στο -0,36% και τις 13.660 μονάδες.

Η Federal Reserve, όπως όλα δείχνουν (πιθανότητες 99%), θα διατηρήσει αμετάβλητο στο 5,25% – 5,50% το εύρος των επιτοκίων, δίνοντας τις απαραίτητες «ανάσες» στην εγχώρια οικονομία, η οποία κατά παράδοση εχθρεύεται τις σφιχτές νομισματικές και πιστωτικές συνθήκες.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές τοποθετούν μόλις στο 29% τις πιθανότητες μιας παρέμβασης στη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου, γεγονός το οποίο ενισχύει το σενάριο της ολοκλήρωσης του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης -ενός εκ των πλέον επιθετικών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, τα τελευταία στοιχεία, εν πολλοίς, κινήθηκαν εντός των προβλεπόμενων. Ο δείκτης τιμών παραγωγού (πληθωρισμός χονδρικής) αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο τον Αύγουστο, ενώ ο «δομικός» δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, επιβεβαίωσε τους υπολογισμούς των ειδικών. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (πληθωρισμός λιανικής) ενισχύθηκε οριακά υψηλότερα (3,7%) σε σχέση με τις εκτιμήσεις.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει σαφή σημάδια επιβράδυνσης, με τον ΟΟΣΑ να περιμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 3% το 2023 έναντι 3,3% το 2022. «Συνολικά η αγορά είναι ελαφρώς πιο ανήσυχη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες» σχολιάζει στο CNBC ο Ανκούρ Κράφορντ, αναλυτής στην Alger.

Μην ξεχνάμε ότι η προοπτική του επίμονου πληθωρισμού οδηγεί ορισμένες κεντρικές τράπεζες, όπως για παράδειγμα πρόκειται να πράξει η Bank of England την Πέμπτη, στην απόφαση για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής (υψηλότερα επιτόκια), κάτι που υπονομεύει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ευτυχώς, για τις ΗΠΑ, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί φέτος στη Νο.1 οικονομία του πλανήτη, η οποία παραμένει ανθεκτική (εκτίμηση του ΟΟΣΑ για ανάπτυξη 2,2% το 2023) -παρά τα υψηλά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας και τον επίμονο πληθωρισμό.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Rocket Lab έφτασε να κατρακυλά κατά σχεδόν 20%, καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από την αποτυχημένη εκτόξευση διαστημικού πυραύλου -η πρώτη έπειτα από δύο χρόνια. Ωστόσο, αυτήν την ώρα υποχωρεί κατά 7,14%. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Starbucks μειώνεται κατά 1,90%, μετά την υποβάθμιση της σύστασης από την TD Cowen.

Διαβάστε ακόμα

Οι μακρές νύχτες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας και το (χαμένο) αρχείο των μελών, οι βόλτες του Χρυσικού στον Παναμά, το Χίλτον και οι ιερές μπίζνες των Στέγγων

Kατασκευές: Μαστίγιο και καρότο στους εργολάβους από την κυβέρνηση

Mytilineos: Μεγάλο deal για έργο διασύνδεσης €2,8 δισ. στη Βρετανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ