Στα κόκκινα «ντύθηκαν» οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, καθώς η αρχική ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος έδωσε τη θέση της στην αγωνία για το αν θα επικυρωθεί από τη Βουλή και τη Γερουσία με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια και την αντίσταση που προβάλλεται από αρκετούς βουλευτές. Εξάλλου, αν και η προοπτική μιας στάσης πληρωμών ήταν σαφώς η χειρότερη δυνατή, η προσεκτικότερη ανάγνωση των όρων του συμβιβασμού αποκάλυψαν πως η σημαντική περικοπή των δαπανών που αναγκάστηκε να δεχτεί ο Λευκός Οίκος αναμένεται να επιβαρύνουν την ήδη ευάλωτη αμερικανική ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.

Παράλληλα με την είσοδο του Ιουνίου θα έρθουν και πάλι στο προσκήνιο τα ερωτηματικά για τα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών και τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς η ατζέντα του μήνα περιλαμβάνει συνεδριάσεις τόσο της Fed και της EKT όσο και της BoE.

Κάπως έτσι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση ύψους 0,92% στις 456 μονάδες με τους περισσότερους κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Μάλιστα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 2,7% κατέγραψε ο κλάδος των μετοχών εταιρειών αναψυκτικών και τροφίμων.

Το μοτίβο επαναλήφθηκε και στις μεγάλες αγορές της περιοχής με τον γερμανικό DAX να περιορίζεται κατά 0,27% στις 15.908 μονάδες, το γαλλικό CAC 40 να πέφτει σημαντικά κατά 1,29% στις 7.209 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί κατά 1,38% στις 7.522 μονάδες.

Ανάλογο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να χάνει 0,16% στις 26.575 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διολισθαίνει κατά 0,18% στις 9.163 μονάδες.

Η μάχη των ψήφων στο Καπιτώλιο

Με τη σημερινή επανέναρξη των εργασιών στο Καπιτώλιο, μετά την τριήμερη αργία του Memorial Day, ξεκινά και επισήμως το δεύτερο σκέλος της διαδικασίας για τη διαμόρφωση του νέου ανώτατου ορίου του χρέους, ήτοι την επικύρωση της συμφωνίας που επετεύχθη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μια διαδικασία που δεν πρέπει να θεωρείται εύκολη και… αυτόματη παρά το γεγονός ότι το κείμενο υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι.

Αμφότερα τα κόμματα έχουν ήδη επιδοθεί σε ένα σκληρό lobbying ψήφο-ψήφο προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα νούμερα σε Βουλή και Γερουσία. Με δεδομένο μάλιστα πως σίγουρα θα υπάρχουν διαρροές, κυρίως από την υπερσυντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων είναι μονόδρομος για να τερματιστεί επιτέλους το… θρίλερ.

Το ραντεβού των κεντρικών τραπεζών

Σε κάθε περίπτωση, με το θέμα να παραμένει ανοιχτό, οι αγορές θα αρχίσουν να στρέφουν το βλέμμα τους και στο επόμενο «καυτό» θέμα των ημερών, την επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών, καθώς με την είσοδο του Ιουνίου μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις επόμενες, κρίσιμες συνεδριάσεις της Fed, της EKT και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Σε αντίθεση δε, με τις προηγούμενες προβλέψεις το ενδεχόμενο, τουλάχιστον η Fed και η BoE, να κηρύξουν το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων πλέον θεωρείται κάθε άλλο παρά δεδομένο, αποτελώντας μια ακόμη πηγή νευρικότητας για τις αγορές.

Μεγάλες πιέσεις στο πετρέλαιο

Η είσοδος του Ιουνίου είναι σημαντική και για τις αγορές των commodities, που έχουν τους δικούς τους λόγους να ανησυχούν όχι μόνο για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών και την έκβαση του θρίλερ για το αμερικανικό χρέος, αλλά και για την έκβαση της νέας συνόδου του ΟΠΕΚ+. Είναι, άλλωστε, σχεδόν ειρωνικό ότι η ημέρα «Χ» για το αμερικανικό χρέος σχεδόν συμπίπτει με το ραντεβού του καρτέλ, στις 4 Ιουνίου.

Πάντως, ακολουθώντας τη νευρικότητα των χρηματιστηριακών αγορών και οι πετρελαϊκές τιμές κινήθηκαν σήμερα πτωτικά και μάλιστα με μεγάλη πτώση άνω του 3%. Το Brent πέφτει 4,27% στα 73,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI χάνει 4,27% στα 69,57 δολάρια.

Στον αντίποδα ο χρυσός ανακτά το ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, με την τιμή του να ανεβαίνει στα 1.980 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο κινείται νευρικά περιμένοντας τις εξελίξεις για το χρέος με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να βρίσκεται στο 1,0721. Αν και στις διεθνείς αγορές αρνητικός πρωταγωνιστής παραμένει η τουρκική λίρα που αγγίζει συνεχώς νέα αρνητικά ρεκόρ έχοντας εισέλθει σε μια έντονα καθοδική πορεία μετά τις εκλογές που και οι ίδιοι οι αναλυτές δυσκολεύονται να προβλέψουν που θα σταματήσει.

Διαβάστε ακόμη

Κοινωνικός Τουρισμός: Άνοιξαν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (upd)

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τέλος χρόνου για την υποβολή στα δικαιολογητικά

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα πληρωθούν Ιούνιο και Ιούλιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ