(last update 20:36) Νευρικότητα επικρατεί την Τρίτη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών για το δ’ τρίμηνο του 2022 προκαλούν μικτές αντιδράσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 359 μονάδες ή 1,05% και διαμορφώνεται στις 33.943 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 μειώνεται ελαφρώς στο -0,12% και τις 3.994 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, παρουσιάζει εναλλαγές προσήμου και αυτήν την ώρα καθορίζεται στο +0,19% και τις 11.100 μονάδες. 

Οι σημερινές διακυμάνσεις συνδέονται άρρηκτα με τα τραπεζικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, τα οποία αφήνουν μια… γλυκόπικρη γεύση στους επενδυτές. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στα μεγέθη της Goldman Sachs, η οποία είδε τα καθαρά κέρδη να περιορίζονται κατά 66% σε σχέση με πέρυσι και να υπολείπονται κατά 39% σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών (η μεγαλύτερη απόκλιση από το 2011). 

Οι απογοητευτικές επιδόσεις συνιστούν απόρροια των μεγάλων πιέσεων στα έσοδα της επενδυτικής τραπεζικής και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί 7,35%.

Από την άλλη πλευρά, η Morgan Stanley εμφάνισε κέρδη καλύτερα του προσδοκώμενου, με αποτέλεσμα η μετοχή να κινείται ανοδικά στο +6%. Στις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες, JP Morgan – Bank of America ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ Wells Fargo – Citigroup δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν. 

Ράλι έως 6% τον Ιανουάριο 

Παρά τη σημερινή αναδίπλωση, η Wall Street μετράει δύο διαδοχικές θετικές εβδομάδες μέσα στο 2023, με τους ειδικούς να αποδίδουν το μέχρι στιγμής ράλι στο «January Effect», δηλαδή στην τάση των μετοχών να ενισχύονται στον πρώτο μήνα κάθε έτους. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Nasdaq μετράει κέρδη κοντά στο 6% από τις αρχές του έτους, ενώ οι S&P 500 και Dow Jones ακολουθούν στο 4,2% και στο 3,5% αντίστοιχα.  

Σ’ αυτήν την ανοδική κίνηση, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό (6,5% τον Δεκέμβριο), τα οποία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών πράγματι βρίσκεται σε επιβράδυνση. Κι αυτό, οπωσδήποτε, δύναται να οδηγήσει τη Federal Reserve σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 4,25% – 4,5%), δίνοντας νέες «ανάσες» στην οικονομία.   

Η επόμενη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για την 1η Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές «ποντάρουν» σε μια παρέμβαση της τάξης μόλις των 25 μονάδων βάσης -και όχι των 50 ή 75 μ.β., όπως συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες.  

Διαβάστε επίσης

Οι εστεμμένοι στη «Μεγάλη Βρεταννία» κι ο Αλβέρτος… χώρια, οι νέες δημοσκοπήσεις, το «ήχος και φως» Νο 2, το βαρύ σφυρί στο Ψυχικό και η νέα συμμαχία του Γερμανού 

Γιατί το Castiglion del Bosco στην Τοσκάνη αναδείχθηκε Νο1 ξενοδοχείο στον κόσμο

Γιατί οι γαλαζοαίματοι, οι μαφιόζοι, οι ράπερς και οι… νάρκισσοι φορούν δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο