(Τελευταία ενημέρωση – 13:52)

Ανοδική διέξοδο στα blue chips βρίσκει το Χρηματιστήριο Αθηνών μία μέρα μετά το ξέσπασμα των πωλητών, το οποίο οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.400 μονάδες.

Στο ταμπλό επικρατεί έντονη μεταβλητότητα, με την εγχώρια αγορά να «ισορροπεί» ανάμεσα στην ανάγκη για αντίδραση που βγάζουν οι επενδυτές, αλλά και στη νέα διόρθωση του τραπεζικού κλάδου, με επίκεντρο τη μετοχή της Eurobank.

Η νευρικότητα των traders αποτυπώνεται στις συνεχείς εναλλαγές των προσήμων, καθώς και στο μεγάλο εύρος που κινείται ο Γενικός Δείκτης. Οι αγοραστές άρχισαν να ανεβάζουν στροφές μετά τις 12:30 λαμβάνοντας στηρίγματα από βαριά «χαρτιά» της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η Coca Cola και ο ΟΤΕ.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,40% στις 1.396,89 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.386,21 (χαμηλό ημέρας) και των 1.400,07 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,89% στις 1.192,03 μονάδες, με την Eurobank να διολισθαίνει -2,33% στο 1,80 ευρώ. Ακολουθούν η Πειραιώς (-0,95% στα 3,958 ευρώ), η Alpha Bank (-0,27% στο 1,674 ευρώ) και η Εθνική (-0,06% στα 6,90 ευρώ).

Ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 0,20% στις 3.372,25 μονάδες και ο Mid Cap κερδίζει οριακά 0,06% στις 2.374,56 μονάδες. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «άλμα» 3,6% σημειώνει η Σαράντης (με ώθηση από τα οικονομικά αποτελέσματα) και ακολουθεί η Coca Cola (μετά τη νέα αναβαθμισμένη τιμή-στόχο της Eurobank Equities) με κέρδη άνω του 2%. Από κοντά η HELLENiQ ENERGY στο +1,75% η οποία επιστρέφει πάνω από τα 8 ευρώ.

Με άνοδο τουλάχιστον 1% ακολουθούν ο ΟΤΕ, η Viohalco, η Autohellas, η Motor Oil και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν λόγω των κερδών τους η Alumil, η ΕΥΑΘ, η Dimand, η Intracom Holdings, ενώ αντίθετα η Intrakat σημειώνει πτώση μεγαλύτερη του 2%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 84,78 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς να κάνει τζίρο 30,66 εκατ. ευρώ και την Eurobank 11,61 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 96,37 δισ. ευρώ, με 58 μετοχές να ενισχύονται, 42 να υποχωρούν και 14 να παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Το sell off της Δευτέρας

Η Λεωφόρος Αθηνών προέρχεται από το πρώτο εκτεταμένο sell off της φετινής χρονιάς. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη συνεδρίαση της Δευτέρας (11/3), πρόκειται για την πρώτη ημερήσια πτώση άνω του 2% και τη δεύτερη άνω του 1% εντός του 2024. Παράλληλα, ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τις 26 Ιουνίου 2023, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 2,76%. Με αυτό τον τρόπο, απομακρύνθηκε από το υψηλό 13ετίας των 1.434 μονάδων, απώλεσε το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων και βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 13 Φεβρουαρίου (1.385,47 μονάδες).

Σε χαμηλό ενός και πλέον μήνα έκλεισε και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος λίγο έλειψε να οπισθοχωρήσει κάτω από τις 1.200 μονάδες. Περισσότερες από 90 μονάδες διολίσθησε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25), κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Φεβρουαρίου.

Η ολοκλήρωση της διάθεσης του 27% της Τρ. Πειραιώς, που σηματοδότησε την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τεχνική διόρθωση, από την στιγμή μάλιστα που το Χρηματιστήριο βρισκόταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Αναλυτές αποδίδουν το sell off στην αναδιάρθρωση των θέσεων ξένων θεσμικών μετά την αύξηση της στάθμισης της Τρ. Πειραιώς, η οποία προκάλεσε πιέσεις σε άλλα «χαρτιά» με μεγάλη βαρύτητα.

Παράλληλα, ορισμένα blue chips είχαν φτάσει στο peak τους και κινούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επίπεδα ρεκόρ, επομένως χθες δόθηκε η δυνατότητα για ισχυρή εκτόνωση. Σημειωτέον πως όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν στο «κόκκινο» και μόλις τρεις τίτλοι του Mid Cap απέφυγαν τις απώλειες.

Αποτελέσματα και Moody’s

Τις οικονομικές της επιδόσεις για το 2023 δημοσίευσε η Εθνική Τράπεζα, πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, κλείνοντας των κύκλο των ανακοινώσεων για τον τραπεζικό κλάδο. Τα οργανικά κέρδη της ΕΤΕ υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γίνεται λόγος για διανομή μερίσματος, που αντιστοιχεί στο 30% επί των κερδών.

Ακολουθούν αργότερα σήμερα (12/3) η Aegean και η Trade Estates και την Πέμπτη (13/3) ο ΟΠΑΠ και η Titan. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο flash note του ο όμιλος Titan είχε κάνει λόγο για ιστορικό υψηλό κερδοφορίας το 2023 και για υπερδιπλασιασμό κερδών σε σχέση με το 2022.

Παράλληλα, μετά την DRBS (8/3), συνεχίζονται οι αξιολογήσεις των ξένων επενδυτικών οίκων, με τη Moody’s να έχει σειρά αυτή την Παρασκευή (15/3). Πρόκειται για τον μοναδικό οίκο που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Στην τελευταία του αξιολόγηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση από το Ba3 στο Ba1 με σταθερές προοπτικές. Για το investment grade, χρειάζεται περαιτέρω αναβάθμιση στο Baa3.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (15/3) είναι προγραμματισμένο το triple witching Μαρτίου (τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές), ενώ στις δημοπρασίες θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell (στις 18/3 οι αλλαγές στο ταμπλό). Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα έλαβε χώρα το μίνι rebalancing των δεικτών του MSCI, καθώς αυξήθηκε η στάθμιση της ελεύθερης διασποράς (free float) της Τράπεζας Πειραιώς, από 54,4% σε 81,4%, αλλά και η βαρύτητα της μετοχής, στον απόηχο του placement για το 27% των μετοχών που κατείχε μέχρι πρότινος το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: Το ημιτελές hotel στην Κύθνο και το εμπορικό κέντρο στην Αργυρούπολη (pics)

London Institute for Healthcare Engineering: Προσκλητήριο για συνέργειες με ελληνικές εταιρείες (pics)

Eurogroup: 6 μήνες «φωτιά» για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ