Αγορές

Ντεμπούτο της Saudi Aramco στο Ριάντ με εκτόξευση για τη μετοχή

  • newsroom


H ΙΡΟ που χαρακτηρίζεται ως ιστορική από τους επενδυτές ξεπέρασε την προηγούμενη αποτίμηση των $1,7 τρισ. με τη μετοχή στα 35,2 ριάλ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η Αρχική Δημόσια Προσφορά (ΙΡΟ) της Saudi Aramco, που είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα – κατά το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο του Ριάντ.

Η μετοχή της κρατικής εταιρείας πετρελαίου αυξήθηκε στα 35,2 ριάλ ή 9,38 δολ. στις πρωινές συναλλαγές, κάνοντας την αρχή στα 32 ριά, ανεβάζοντας την αποτίμηση της εταιρείας στα 1,88 τρισ. δολάρια.

Η εισαγωγή του 1,5% των μετοχών της Aramco στο χρηματιστήριο Tadawul, είναι η μεγαλύτερη ΙΡΟ που έχει γίνει ποτέ, ξεπερνώντας αυτή της Alibaba η οποία συγκέντρωσε 25 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η ΙΡΟ ξεπέρασε την προηγούμενη αποτίμηση ύψους 1,7 τρισ. δολ. Ωστόσο η τρέχουσα αποτίμηση των 1,88 τρισ. παραμένει και πάλι κάτω από τον στόχο που είχε θέσει το Βασίλειο, καθώς βασίζεται σε εγχώριους επενδυτές μετά την ακύρωση των διεθνών roadshows που είχαν προγραμματιστεί λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Ο CEO της Aramco, Αμίν Νασέρ, μίλησε στους δημοσιογράφους και δήλωσε ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα.

«Προχωρούμε με βάση αυτά που έχουμε αποφασίσει, δηλ. η αποτίμηση της  Aramco στα 32 ριάλ ανά μετοχή, που συμφωνήθηκε με βάση πλήρη ανάλυση και εκτίμηση».

«Είμαστε ευτυχείς με το σημερινό αποτέλεσμα. Είδατε ότι η αγορά ανταποκρίθηκε και η εταιρεία θα συνεχίσει να είναι ηγέτιδα δύναμη διεθνώς όταν πρόκειται για τον ενεργειακό κλάδο. Την ίδια στιγμή επιδιώκουμε τη διανομή αυξανόμενων και διατηρήσιμων μερισμάτων για τους μετόχους μας και συνεχίζουμε την αναπτυξιακή στρατηγική μας, αυξάνοντας την κερδοφορία».

Η πολυαναμενόμενη ΙΡΟ της πιο πολύτιμης εταιρείας του πλανήτη αποτελεί τη ναυαρχίδα του σχεδίου Vision 2030 του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν που στόχο έχει τη μεταμόρφωση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας. Η ιδέα πρωτοεκφράστηκε το 2016, εκπλήσσοντας τους παρατηρητές της αγοράς καθώς πρότεινε αποτίμηση στα 2 τρισ. δολ.