Ο Μάικλ Μπέρι, ο επενδυτής που σόρταρε τη στεγαστική αγορά το 2008 προβλέποντας την κατάρρευσή της και έγινε διάσημος από την ταινία «The Big Short» τώρα ποντάρει στην κατάρρευση της Wall Street.

Όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο ενημερωτικό δελτίο του Scion Asset Management, του fund που ηγείται ο διάσημος επενδυτής προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Μπέρι έχει τοποθετήσει περισσότερα από 1,6 δισ. δολάρια στην πτώση του S&P 500 και του Nasdaq 100. Το fund αγόρασε δικαιώματα προαίρεσης πώλησης (put options) αξίας 866 εκατ. δολαρίων ενάντια στο SPDR S&P 500 ETF, το fund που παρακολουθεί τον S&P 500, ενώ τα αντίστοιχα δικαιώματα προαίρεσης πώλησης ενάντια στο Invesco QQQ Trust, το fund που παρακολουθεί τον Nasdaq 100 ανέρχονται σε 739 εκατ. δολάρια.

Το στοίχημα ενάντια στους δύο δείκτες (δηλαδή στην πτώση τους) κοστίζει σύμφωνα με το ενηρωτικό δελτίο, ποσοστό άνω του 90% του χαρτοφυλακίου του Μπέρι.

Όπως μεταδίδει το CNN η στάση του Μπέρι από τις αρχές του χρόνου υπήρξε μάλλον μεταβαλλόμενη. Τον Ιανουάριο, έγραψε στον λαγαριασμό του στο Twitter το μονολεκτικό «Πουλήστε» αλλά στα τέλη Μαρτίου, υπαναχώρησε από τη θέση του αναφέρoντας πως «Ήταν λάθος μου να πω πουλήστε».

Η πορεία των S&P 500 και ο Nasdaq 100 από τις αρχές του χρόνου είναι ανοδική με τους δύο δείκτες να έχουν σημειώσει κέρδη κατά 16% και 38%, αντίστοιχα.

Ο Μπέρι έγινε διάσημος στα μέσα της δεκαετίας του 2000, για το σορτάρισμά του κατά της στεγαστικής αγοράς από την κατάρρευση της οποίας φυσικά επωφελήθηκε. Το γεγονός, έγινε βιβλίο και στη συνέχεια ταινία με τον τίτλο The Big Sort, ο οποίος και ακολουθεί έκτοτε τον Μπέρι.

Οι θετικές τοποθετήσεις του Scion Asset Management

Περίπου το 6% του χαρτοφυλακίου μετοχών του Scion Asset Management είναι long τοποθετήσεις (στοιχηματίζουν στην άνοδο) και το δεύτερο τρίμηνο του έτους αύξησε την έκθεσή του στον κλάδο των ταξιδιών και της υγειονομικής περίθαλψης – αγοράζοντας μετοχές των Expedia Group, MGM Resorts, CVS και Cigna.

Ο Μπέρι αγόρασε επίσης μετοχές αξίας 4,7 εκατ. δολαρίων της μητρικής εταιρείας του CNN, Warner Bros Discovery και μετοχές αξίας 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων στο διαδικτυακό κατάστημα μεταχειρισμένων, The RealReal.

Όπως σχολιάζει το CNN οι πτωτικές προβλέψεις και τα σορταρίσματα του Μπέρι απασχολούν την αγορά πολύ περισσότερο από τις θετικές του προβλέψεις και αυτό ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι το Scion Asset Management τα τελευταία τρία χρόνια είχε ενοποιημένες ετήσιες αποδόσεις ύψους 56% ενώ οι αντίστοιχες του S&P 500 ανέρχονται σε περίπου 12%.

Διαβάστε ακόμη 

Business Insider: Τα 5 γραφήματα – κόλαφος για το χρέος των ΗΠΑ (πίνακες)

Morgan Stanley: Κορυφαία επιλογή στις αναδυόμενες αγορές η Ελλάδα (vid)

Η κατάρρευση για το ρούβλι και το ρίσκο των capital controls – Το Κρεμλίνο μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ