«Αυλαία» στην εποχή των μεγάλων εισαγωγών ρωσικών εταιρειών σε αγορές του εξωτερικού ρίχνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θέτει νέα εμπόδια στις ρωσικές εταιρείες με διεθνή χρηματιστηριακή παρουσία. 

Σύμφωνα με τροπολογία που υπεγράφη στις 16 Απριλίου, οι εγχώριες εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αποχωρήσουν από τα χρηματιστήρια του εξωτερικού και να σταματήσουν να διανέμουν μερίσματα σε ξένο νόμισμα.

Αυτή η νομική δέσμευση, σύμφωνα με το Bloomberg, θα φέρει σε δύσκολη θέση αρκετούς Ρώσους δισεκατομμυριούχους, όπως ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν (Norilsk Nickel), ο Βλαντιμίρ Λίσιν (Novolipetsk) και ο Αλεξέι Μορντάσοφ (Severstal), οι οποίοι θα χρειαστούν να κάνουν γενναία αναδιάρθρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επιχειρήσεών τους, εφόσον θελήσουν να διατηρήσουν την παρουσία τους στις ξένες αγορές μετοχών. 

«Οι περισσότερες εταιρείες, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, επωφελήθηκαν σημαντικά από τις οικονομικές ελευθερίες και τους οικονομικούς δεσμούς με τη Δύση. Καταστρέφοντας ό,τι χτίστηκε τα προηγούμενα 30 χρόνια, θα υποστούν και άμεσες και έμμεσες συνέπειες» εκτιμά ο Αντόν Ζατολόκιν, επικεφαλής αναλυτής της Otkritie Broker. 

Από το ρεκόρ των 17 δισ. δολαρίων σε ρωσικές Αρχικές Δημόσιες Προσφορές (IPOs) το -όχι και πολύ μακρινό- 2007, τα τελευταία χρόνια οι νέες IPOs έχουν υποχωρήσει αισθητά. Από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας, οι νέες ρωσικές εισαγωγές στις διεθνείς αγορές δεν υπερβαίνουν σωρευτικά τα 6 δισ. δολάρια.  

Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη στα τέλη του φετινού Φεβρουαρίου, όταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε στην κατακρήμνιση της αξίας των περισσότερων ρωσικών μετοχών. Οι κυρώσεις που ακολούθησαν αποτέλεσαν και το «τελειωτικό χτύπημα», καθώς είχαν ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» της διαπραγμάτευσής τους.

Σύμφωνα με το Reuters, η υδροηλεκτρική EN+ και η ενεργειακή Tatneft είναι οι πρώτες ρωσικές εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.  Από τον προηγούμενο μήνα, πάντως, το βρετανικό χρηματιστήριο είχε αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών όλων των ρωσικών εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες και των «μεγάλων» Rosneft, Sberbank και Gazprom.

Διαβάστε επίσης:

Η «φαεινή ιδέα» του υπουργού, η ταραχή στην Εθνική Τράπεζα και οι μνηστήρες του ΟΛΘ

«Γολγοθάς» οι αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια στις υπεκμισθώσεις

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά