Αγορές

Ομόλογα: Οι αυξημένες αγορές της ΕΚΤ εκτόξευσαν τον τζίρο

  • newsroom


Πιθανή θεωρείται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου – Πώς κινήθηκε το ελληνικό 10ετές

Στα 479 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε ο τζίρος σήμερα (19/4/2021) στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Η αυξημένη συναλλακτική κίνηση που καταγράφηκε στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος συνδέεται με τις αυξημένες αγορές, στις οποίες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας (PEPP).

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το απόγευμα η ΕΚΤ δείχνουν ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η συνολική αξία των ομολόγων που είχαν αγοράσει οι Κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, είχε φθάσει τα 943,647 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, από τις αρχές Απριλίου φαίνεται ότι η ΕΚΤ προχωρά σε αυξημένες αγορές ομολόγων, όπως είχε δεσμευτεί η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς στο πρώτο 15ήμερο του Απριλίου, παρά τις αργίες του Πάσχα των Καθολικών, αγοράστηκαν ομόλογα ονομαστικής αξίας 33 δισ. ευρώ.

Οι αγορές αναμένουν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα, προκειμένου να διακριβώσουν τις προθέσεις της. Πάντως, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ευνοεί τις νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων. Εκτιμάται ότι αυτήν την εβδομάδα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα αντλήσουν από τις αγορές ομολόγων περίπου 30 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανή θεωρείται και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 479 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 303 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 0,87%, από 0,90% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έναντι 0,23% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,10%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν στο 1,2028, από 1,1983 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2035 δολ.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Ο νέος κωδικός στο Ε1 που θα σβήνει τεκμήρια και πρόστιμα στις αποδείξεις

Απανθρακοποίηση της Ναυτιλίας: Οι πλοιοκτήτες δεν έχουν αντιληφθεί τις αλλαγές που έρχονται

Μπάμπης Βωβός: Στο σφυρί άλλα 88 ακίνητα της «γυάλινης αυτοκρατορίας»