Αγορές

Ομόλογα: Σε υψηλά επίπεδα οι αποδόσεις – Σταδιακή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ

  • newsroom


Η Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ θα δράσει όταν τα κριτήριά της σχετικά με τον πληθωρισμό θα έχουν ικανοποιηθεί

Διατηρούνται οι πιέσεις στις αγορές των ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η τάση που φαίνεται πλέον να έχει διαμορφωθεί στις αγορές της Ευρωζώνης, αλλά και αυτής των ΗΠΑ, αποδίδεται στη σταδιακή μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες προς μια πιο περιοριστική κατεύθυνση, και στην απόσυρση των έκτακτων μέτρων που είχαν υιοθετήσει λόγω της πανδημίας, προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Η στροφή αυτή, η οποία οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια, αναμένεται να ξεκινήσει πρώτα από τις ΗΠΑ, επηρεάζοντας αρνητικά -όπως προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεορκίεβα- τις χώρες που έχουν υψηλό εξωτερικό Δημόσιο Χρέος σε δολάρια.

Η ΕΚΤ -όπως προεξοφλούν οι αγορές- θα αναγκαστεί και αυτή να στραφεί σε μια πιο σφικτή νομισματική πολιτική, όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό που θα πράξει η Fed, όπως διευκρίνισε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ.

Και αυτό διότι, όπως εξήγησε η ίδια μιλώντας σε ψηφιακή εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης κινείται με διαφορετική ταχύτητα από εκείνη της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που καταδεικνύεται από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ θα δράσει όταν τα κριτήριά της σχετικά με τον πληθωρισμό θα έχουν ικανοποιηθεί.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων, και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,72% από 1,66% χθες, έναντι -0,07% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,79% απο 1,67%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανακάμπτει το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1341 δολ. από το 1,131 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1348 δολ.

Διαβάστε ακόμη

Η σκιά της χρεοκοπίας πάνω από την κρουαζιέρα

«Φωτιά» σε οικονομίες – πληθωρισμό βάζει η αύξηση της τιμής του πετρελαίου (πίνακας)

Intrakat: Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ