Χαμηλότερα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία PMI στην Ασία και την Ευρώπη. Ενδεικτικά, το ευρωπαϊκό PMI διαμορφώθηκε σε χαμηλό τριών μηνών, στις 51,5 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 1,23% στις 343 μονάδες, με τους αναλυτές να περιμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, στην αυριανή συνεδρίαση, αλλά και της Fed, σε λίγες μέρες, για τη νομισματική πολιτική.

Στο επίκεντρο των επενδυτών παραμένουν επίσης οι κινήσεις του πετρελαίου ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του OPEC.

Ήδη ορισμένοι υπουργοί Πετρελαίου, όπως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Νιγηρίας, δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πρόσφατη άνοδο των τιμών, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη έχει αρχίσει, υποβαθμίζοντας έτσι οποιαδήποτε δράση στην συνεδρίαση του OPEC στη Βιέννη.

«Η ανάκαμψη στην Ευρώπη δεν επιταχύνεται και έχουμε ακόμα πολλά στοιχεία προς ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα, επομένως οι επενδυτές δικαιολογούνται να διατηρούν μια στάση αναμονής. Οι αγορές είναι παγιδευμένες, οι επενδυτές φοβούνται για τα γεωπολιτικά και το βρετανικό δημοψήφισμα. Αυτό κρατάει τους επενδυτές στο περιθώριο, σε περίπτωση που επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο» υποστηρίζει ο William Hobbs, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην μονάδα διαχείρισης πλούτου στην Barclays.

Ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,1% στις 6.161 μονάδες, ο DAX υποχωρεί κατά 0,8% στις 10.180 μονάδες, ο CAC 40 υποχωρεί 0,97% στις 4.462 μονάδες, ο IBEX υποχωρεί κατά 1,5% στις 8.895 μονάδες και ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,2% στις 17.803 μονάδες.

Στις μετοχές, υπάρχει αναστολή διαπραγμάτευσης για την Banco Popolare , λίγα λεπτά μετά το ξεκίνημα, ύστερα από πτώση 5,3%. Τα ιταλικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η εποπτική Αρχή της χώρας αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την ανακεφαλαιοποίηση, ύψους 1 δισ. ευρώ για την τράπεζα.

Την πτωτική αυτή τάση ακολουθούν οι περισσότερες ιταλικές τράπεζες, γεγονός που ασκεί πιέσεις στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Η Unicredit υποχωρεί κατά 3,6%, η Intesa Sanpaolo υποχωρεί κατά 2,5% και η Banca di Milano καταγράφει πτώση 4,6%.

Η Thyssenkrupp υποχωρεί κατά 1%, καθώς όπως φαίνεται είναι πια ο μοναδικός ιδιοκτήτης του εργοστασίου ατσαλιού στην Βραζιλία, Thyssenkrupp CSA. Η γερμανική πολυεθνική κατείχε το ποσοστό πλειοψηφίας και πλέον έχει τον πλήρη έλεγχο.

«Ο Ιούνιος θα είναι ένας αβέβαιος μήνας, καθώς οδεύουμε προς το δημοψήφισμα για το Brexit. Την ίδια στιγμή, η Fed προχωρά με ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το “κλειδί” για την Ευρώπη είναι η αμερικανική ανάπτυξη, κι αυτή συνεχίζεται παρά την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Αυτό δίνει εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους επενδυτές» σχολιάζει ο Richard Jeffrey, επικεφαλής επενδύσεων στην Cazenove Capital.