(Last update – 14:00)

Κλυδωνισμοί στα ευρωπαϊκά -και όχι μόνο- χρηματιστήρια, μετά την επίσημη ενεργοποίηση των νέων εκτεταμένων δασμών των ΗΠΑ προς την Κίνα, οι οποίοι φτάνουν συνολικά το 104% επί των εισαγόμενων προϊόντων. Από τα μεσάνυχτα, οι αμερικανικές τελωνειακές αρχές ξεκίνησαν την επιβολή στοχευμένων δασμών σε 86 χώρες, σύμφωνα με επιβεβαίωση της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ.

Η αναταραχή έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη, με τον δείκτη EUROSTOXX 50 να διολισθαίνει 2,6%. Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικοί δείκτες αλλάζουν συνεχώς πρόσημο, δείγμα της έντονης μεταβλητότητας και της γενικευμένης αποστροφής στο επενδυτικό ρίσκο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για τις αμερικανικές μετοχές βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος καθώς η Κίνα δήλωσε ότι έχει τη βούληση και τα μέσα για να «πολεμήσει μέχρι τέλους». Μάλιστα, το Πεκίνο απάντησε άμεσα στις ΗΠΑ, με δασμούς 84% σε αμερικανικά προϊόντα. Νωρίτερα, οι κινεζικές μετοχές είχαν διαγράψει τις αρχικές απώλειες, με τους επενδυτές να παραμένουν σε «αναμμένα κάρβουνα».

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 «βυθίζεται» κατά 3,03% στις 472,18 μονάδες. Στη Γερμανία ο DAX υποχωρεί κατά 2,63% στις 19.722,96 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινείται πτωτικά κατά 2,69% στις 7.698,10 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 2,7% στις 6.908,69 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει «βουτιά» 2,87% στις 32.692 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 2,64% στις 11.747,61 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «ανοικτός σε διαπραγματεύσεις», επιβεβαίωσε πως η εφαρμογή των προγραμματισμένων δασμών κατά της Κίνας προχωρά κανονικά. Με εκτελεστικό διάταγμα, τριπλασίασε τους δασμούς στα χαμηλής αξίας κινεζικά προϊόντα, στο 90%, με ισχύ από τις 2 Μαΐου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι διαμορφώνει «στοχευμένες συμφωνίες» με ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ασίας που εμφανίζονται πρόθυμες για διάλογο. Ωστόσο, από την πλευρά του Πεκίνου δεν υπήρξε νέα απάντηση μετά τη διακήρυξη την Τρίτη ότι θα «παλέψει μέχρι τέλους». Ο Τραμπ επέμεινε: «Η Κίνα θέλει απεγνωσμένα μια συμφωνία, αλλά δεν ξέρει πώς να την ξεκινήσει. Τους περιμένουμε! Θα συμβεί!».

«Βυθίζονται» οι μετοχές – Ράλι σε χρυσό και ασφαλή νομίσματα

Η επιβολή των δασμών προκαλεί αναταράξεις σε όλο το φάσμα των αγορών. Στην περιοχή της Ασίας-Ωκεανίας, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά σχεδόν 2%, ο ιαπωνικός Nikkei 225 έχασε 4%, ο αυστραλιανός ASX 200 έκλεισε στο -1,8% και ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 1,7%.

Στις ΗΠΑ, τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 αλλάζουν συνεχώς πρόσημο, λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των αγορών. Νωρίτερα, έφτασαν να διαπραγματεύονται με απώλειες έως και -3%.

Η εικόνα στη Wall Street είναι ιστορικής σημασίας. Ο S&P 500 σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες αναστροφές σε διάστημα 50 ετών, χάνοντας 4,2 ποσοστιαίες μονάδες, «γυρνώντας» από το θετικό άνοιγμα στο αρνητικό κλείσιμο. Μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, η αξία των μετοχών μειώθηκε κατά 5,8 τρισ. δολάρια, στη μεγαλύτερη απώλεια από τη δημιουργία του δείκτη τη δεκαετία του ’50.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον σε ασφαλή καταφύγια. Ο χρυσός ενισχύεται πάνω από 1%, στα $3.018 ανά ουγγιά. Το ευρώ ανεβαίνει κατά 0,7% έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στο 1,1037 και πλησιάζοντας σε υψηλό 7 μηνών. Το δολάριο υποχωρεί κατά 0,65% έναντι του γεν και του ελβετικού φράγκου, αγγίζοντας επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Οκτώβριο του 2024.

Αναταράξεις και στα ομόλογα – Σε χαμηλό 4ετίας το πετρέλαιο

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις των γερμανικών bunds βραχυπρόθεσμης διάρκειας υποχωρούν σημαντικά. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έπεσε κατά 8 μονάδες βάσης, ενώ το 5ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 4 μονάδες. Αντίθετα, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε κατά 2 μονάδες, και του 20ετούς κατά 4 μονάδες, δείγμα της σύγχυσης που επικρατεί σχετικά με τον πληθωρισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα 10ετή ομόλογα της Γαλλίας ενισχύθηκαν κατά 8 μονάδες βάσης, της Ελβετίας κατά 7 μονάδες και της Ιταλίας κατά 13 μονάδες. Ωστόσο, ορισμένα βρετανικά gilts κινήθηκαν αντιστρόφως ανάλογα, με την απόδοση του 5ετούς να μειώνεται κατά 2 μονάδες και το 10ετές να ακολουθεί οριακά πτωτική πορεία.

Στις ΗΠΑ, οι αποδόσεις των 30ετών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν κατά 20 μονάδες βάσης, φτάνοντας σε υψηλό έτους, που αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης δυσπιστίας των επενδυτών ως προς τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.

Η ενεργειακή αγορά δεν μένει ανεπηρέαστη. Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent σημειώνει πτώση 3,84%, στα $60,41/βαρέλι. Το αργό WTI χάνει 4,23%, στα $57,06/βαρέλι, επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2021.

Υποβαθμίσεις-σοκ για τις ευρωπαϊκές μετοχές από την Deutsche Bank

Παράλληλα, η Deutsche Bank έδωσε στη δημοσιότητα νέα ανάλυση, στην οποία υποβαθμίζει τις τιμές-στόχους για 19 ευρωπαϊκές εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο των εμπορικών δασμών.

Μεταξύ αυτών, η Kering (Gucci), με την τιμή-στόχο της να μειώνεται κατά 39,7%, για της Burberry μειώνεται κατά 35,7% και για την LVMH κατά 16,5%. Στον κλάδο των εξορύξεων, οι BHP, Anglo American, Glencore και Rio Tinto είδαν επίσης σημαντικές υποβαθμίσεις.

Παρά τις άμεσες επιπτώσεις των δασμών, οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι «η αβεβαιότητα στις χρηματιστηριακές αγορές και η ασθενής εμπιστοσύνη θα καθυστερήσουν περαιτέρω την ανάκαμψη της ζήτησης για είδη πολυτελείας».

Για τον κλάδο των πρώτων υλών, προτείνουν «επιλεκτική έκθεση» τους επόμενους 6-12 μήνες, καθώς η πρόσφατη «βουτιά» αποτελεί τη μεγαλύτερη για τον κλάδο από το 2020. Η βάση του σεναρίου τους προβλέπει «παγκόσμια ανάπτυξη που αγγίζει τα όρια της ύφεσης» μέσα στα επόμενα δύο τρίμηνα. Αν και οι αποτιμήσεις πλησιάζουν ιστορικά χαμηλά, εξακολουθούν να υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι.

Σε ανοιχτή σύγκρουση οι ΗΠΑ και η Κίνα – Τι λένε οι αναλυτές

Η ενεργοποίηση των δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ έρχεται σε μια στιγμή που οι φόβοι για ύφεση εντείνονται. Μετά από ένα εξαιρετικό πρώτο τρίμηνο, η Ευρώπη καταγράφει πλέον αρνητική πορεία για το 2025, με το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να περνά σε πτωτικό έδαφος.

Όπως δηλώνει η Charu Chanana, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στη Saxo Markets: «Η αγορά πανικοβάλλεται, και με το δίκιο της. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συγκρούονται, και οι παγκόσμιες επιπτώσεις μπορεί να είναι τεράστιες. Δεν πρόκειται μόνο για δασμούς ή συναλλαγματικές ισοτιμίες. Πρόκειται για ροές κεφαλαίων, γεωπολιτική και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών που συγκρούονται σε πραγματικό χρόνο».

Ο Laurent Lamagnère από την Alphavalue προειδοποιεί ότι hedge funds με υψηλή μόχλευση αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους, καθώς αναγκάζονται να ξεφορτωθούν θέσεις basis trades με πιθανές μεγάλες απώλειες. «Υπάρχει αίσθηση πανικού στην αγορά», τονίζει, «και αν καταρρεύσει κάποιο μεγάλο hedge fund, ίσως προκύψει συστημικό πρόβλημα». Δεν αποκλείει μάλιστα παρέμβαση από τη Fed.

Για τον Guillermo Hernandez Sampere της MPPM, η εμπιστοσύνη των αγορών κλονίζεται, και η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται: «Οι απώλειες δεν είναι μόνο περιουσιακές. Δεν διαφαίνεται προς το παρόν κάποια ρεαλιστική λύση», σχολιάζει.

Ακόμη πιο δραματικός είναι ο Alexandre Baradez από την IG στο Παρίσι, που σημειώνει: «Η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ δεν είναι πλέον ασφαλές καταφύγιο. Αντίθετα, ασκεί πίεση στις μετοχές. Και τα δύο asset classes πέφτουν ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει τίποτα πια για να πιαστούν οι επενδυτές».

Ο Jerome Legras από την Axiom Alternative Investments κρίνει την εφαρμογή των δασμών ως «πολύ πιο ακραία και παράλογη» από ό,τι ανέμενε η αγορά: «Οι επενδυτές πιάστηκαν στον ύπνο, και αν ο στόχος του Τραμπ ήταν η μείωση των αποδόσεων, τότε το αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίθετο». Παρότι κυκλοφορούν σενάρια για μαζικές πωλήσεις από ξένους επενδυτές ή κινήσεις από hedge funds, ο ίδιος δηλώνει «μπερδεμένος» με όσα συμβαίνουν στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα.

Διαβάστε ακόμη

Ο αθόρυβος «πόλεμος» της ελιάς στις ΗΠΑ και τo δώρο Τραμπ στους Τούρκους και Αιγύπτιους

Αγορά πολυτελών ακινήτων: Οι 5 παράγοντες που στρέφουν το ενδιαφέρον στην Ελλάδα

Παρέμβαση Στουρνάρα για μεγάλες αλλαγές και ανατροπές στους φόρους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα