Στη δήλωση ότι η Fed έχει διανύσει πολύ δρόμο στη μάχη κατά του πληθωρισμού προχώρησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει ορατός ο πλήρης αντίκτυπος από τις αυξήσεις των επιτοκίων στην οικονομία.

Όπως τόνισε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Fed, η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής με προσεκτικά βήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, αλλά και τους κινδύνους για την οικονομία.

Επισήμανε δε ότι η Fed δεν είναι ακόμη απολύτως πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι πιέσεις στις τιμές έχουν μεν δείξει κάποια ενθαρρυντικά σημάδια χαλάρωσης, ωστόσο η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% απέχει ακόμη αρκετά.

«Θέλουμε να δούμε πειστικά στοιχεία ότι έχουμε φτάσει στο κατάλληλο επίπεδο, και βλέπουμε πρόοδο και το χαιρετίζουμε αυτό. Αλλά, ξέρετε, πρέπει να δούμε περισσότερη πρόοδο, προτού καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα», είπε ο Τζερόμ Πάουελ.

«Ο πληθωρισμός μετριάστηκε κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για αυτόν φαίνεται να παραμένουν σταθεροποιημένες, όπως αντικατοπτρίζεται σε ένα ευρύ φάσμα ερευνών σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αναλυτές, αλλά και σε μέτρα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές», είπε ο Τζερόμ Πάουελ.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε ότι το πραγματικό ΑΕΠ έχει κινηθεί πάνω από τις προβλέψεις, ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι αρκετά ισχυρή και πως η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας έχει επιταχυνθεί.

Μάλιστα, επισήμανε ότι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει η Fed είναι να μην αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών: «Το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών», είπε ο Τζερόμ Πάουελ.

«Όταν δεν αποκαθίσταται η σταθερότητα των τιμών ο πληθωρισμός επιστρέφει και […] μπορεί να υπάρξει μια μακρά περίοδος, κατά την οποία η οικονομία θα είναι πολύ αβέβαιη και θα επηρεάσει την ανάπτυξη».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed ξεκαθάρισε ότι μια ομαλή προσγείωση στην οικονομία είναι πιθανή, αλλά δεν αποτελεί βασικό σενάριο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις νέες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο Τζερόμ Πάουελ είπε ότι αυτές δεν συνιστούν σχέδιο και πως η πολιτική της Fed θα προσαρμόζεται αναλόγως τις συνθήκες. «Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά και βρισκόμαστε σε μια διαδικασία, κατά  την οποία κινούμαστε με πολύ προσεκτικά βήματα», είπε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια – Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις

Ο Σκλαβενίτης μοιράζει για πρώτη φορά χρήμα από το ταμείο του

«Λουκέτο» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ευρώπης – Φόβοι για νέο άλμα στο ντίζελ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ