ΑΓΟΡΕΣ

«Πάρτι» στα ομόλογα – Σε χαμηλό 2μήνου το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα, υποχωρεί κάτω του 4%

Οι επενδυτές βλέπουν το τέλος της περιόδου των υψηλότερων επιτοκίων - Στο 4,5% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ - «Trade του 2024» η αγορά τουρκικών ομολόγων σε λίρα

Σημαντική αποκλιμάκωση εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές επιτέλους «βλέπουν» το τέλος της περιόδου των υψηλότερων επιτοκίων.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (σημείο αναφοράς για όλες τις κεντρικές τράπεζες), μόλις την περασμένη Τετάρτη, έστειλε σήμα περί πιθανής ολοκλήρωσης της πορείας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Μια προσέγγιση, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω χάρη στα ευνοϊκά μακροοικονομικά στοιχεία της Παρασκευής, τα οποία έδειξαν τη «χαλάρωση» των συνθηκών στην αμερικανική αγορά εργασίας.

Μην ξεχνάμε ότι η επιδείνωση στην αγορά εργασίας επηρεάζει άμεσα τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, συμβάλλοντας άμεσα στην αποκλιμάκωση του πληθωριστικού φαινομένου.

Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες, η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη ευελπιστεί ότι δεν θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα για την αναχαίτιση του πληθωρισμού, ολοκληρώνοντας τον τρέχοντα κύκλο της νομισματικής σύσφιγξης, ο οποίος είναι ο πλέον επιθετικός των τελευταίων 40 ετών.

Αυτή η προσδοκία, εύλογα, πυροδοτεί ένα… πάρτι αγορών στα ομόλογα, τα οποία κατά παράδοση εχθρεύονται τα υψηλά επιτόκια και το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Ως εκ τούτου, βλέπουμε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να βρίσκονται σε αισθητή υποχώρηση τις τελευταίες ημέρες, απομακρυνόμενες από τα πρόσφατα πολυετή υψηλά.

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς τίτλου αναδιπλώνεται στο 4,58%, ενώ πριν λίγες ημέρες υπερέβαινε ακόμη και το ψυχολογικό όριο του 5%.

Η απόδοση στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ

Στην Ευρώπη, το κόστος δανεισμού στη Γερμανία (10ετή ομόλογα) περιορίζεται κάτω του 2,7%, στην Ιταλία κάτω του 4,5%, στην Ισπανία, κάτω του 3,7% και στη Γαλλία κάτω του 3,3%.

Ακόμη πιο αισθητή είναι η βελτίωση στις αποδόσεις της Ελλάδας, καθώς το κόστος δανεισμού στη 10ετίας κατέρχεται του ορίου του 4% και αναδιπλώνεται στα 3,964%, για πρώτη φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα, δε, spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) συρρικνώνονται κάτω των 130 μονάδων βάσης.

Η απόδοση στα 10ετή κρατικά ομόλογα της Ελλάδας

Φυσικά, η αποκλιμάκωση των ελληνικών αποδόσεων αποδίδεται, πέραν του διεθνούς κλίματος, και στο μπαράζ αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, με τους DBRS και Standard & Poor’s να επαναφέρουν τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Πάντως, παρά την αισιοδοξία για τερματισμό των επιτοκιακών αυξήσεων, οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη εξακολουθούν να αρνούνται να συζητήσουν για το ενδεχόμενο άμεσης μείωσης των επιτοκίων, τα οποία εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για αρκετούς μήνες ακόμα.

Διαβάστε ακόμα

Η φοροδιαφυγή, τα μέτρα και το ΜM, το νέο γκάλοπ που βγάζει στα ίσια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι πωλήσεις μεριδίων Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς, ο Φάις, η Καλογήρου και ο Πρόδρομος

Tο Δημόσιο ασκεί τα warrants για τις μετοχές της Aegean – Aγορά εισηγείται ο Ευτύχης Βασιλάκης

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με «ιστορικά» ακίνητα-φιλέτα, βιομηχανίες και… βίλες στη Μύκονο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""