Η έβδομη κατά σειρά πτωτική συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου προβληματίζει. Διότι η Ελλάδα δεν προεξοφλεί τίποτε – όπως οι ξένες αγορές – για το 2021 παρά μόνο πτώση του ΑΕΠ.

Όπως θα δούμε, η εικόνα είναι κακή, αλλά όχι μη αναστρέψιμη. Πάντως, η σημερινή εικόνα της ελληνικής
αγοράς δεν είναι και η δίκαιη τιμή της όταν και εφόσον ξεπεραστούν οι συνέπειες του ιού. Επιχειρούμε να απαντήσουμε σε πέντε ερωτήματα, όσο αυτό είναι δυνατόν – διότι οι αγορές πολλές φορές είτε δεν διακρίνονται από τη λογική, είτε υπάρχει ασύμμετρη πληροφόρηση.

1) Eίναι το ελληνικό χρηματιστήριο ακριβό ή φθηνό;

Ναι, είναι φθηνό σε ό,τι αφορά τις υγιείς εταιρείες. Παρακολουθούμε την αγορά 24 χρόνια τώρα και σε σχέση με το
παρελθόν υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα (φόροι, μερίσματα κτλ). Σε οποιοδήποτε ανεπτυγμένη ξένη αγορά δύσκολα εντοπίζεις εταιρείες όπως 3-4 ελληνικές που αποδίδουν μερίσματα 6-7%. (σ.σ. Το χρόνιο πρόβλημα του ρηχού ελληνικού χρηματιστηρίου αποτελεί και εμπόδιο για αγορές απο μεγάλους ξένους επενδυτές )

Στις αρχές του χρόνου και προ του κορωνοϊού, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 950 μονάδες. Σήμερα, μετά την αναμενόμενη πτώση της οικονομίας και του ΑΕΠ ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κάτω και από τις 640 μονάδες.

Μια πτώση 32% έχει αποτυπώσει την μεγάλη πτώση του ΑΕΠ – αν και μέσα στην καραντίνα η ελληνική αγορά έφθασε στις 480 μονάδες.

Με ποιους δείκτες διακρίνουμε το φθηνό ή ακριβό; Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ο πιο εύχρηστος δείκτης είναι τιμή προς λογιστική αξία.

Είναι ενδεικτικό ότι, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται 0,07 φορές την λογιστική της αξία ( price to book value), η Αlpha Βank 0,11 φορές, η Eurobank 0,21, η Eθνική 0,214 φορές.

Την ίδια στιγμή οι μετοχές των ευρωπαϊκών διαπραγματεύονται από 0,40 – 0,60, και 0,80 φορές τη λογιστική τους αξία.

Όπως θα δούμε παρακάτω, αν η ύφεση δεν είναι τόσο μεγάλη όπως προεξοφλείται , τότε οι ελληνικές τράπεζες θα δικαιολογήσουν μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές – (σ.σ. ενα δεν έχει προκύψει κάτι μεγαλύτερο σ ότι αφορά τις τράπεζες

2) Όταν αποφασιστεί από την Ευρώπη η Ελλάδα να λάβει 32 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων ή δανείων. Τότε θα είναι ακριβό ή φθηνό το ΧΑ;

Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης είναι σημαντικά για την Ελλάδα. Αν λαμβάνει 8 δισ. ευρώ ετησίως και μπορεί να δανείζεται άλλα 8 δισ. ευρώ απο τις αγορές, τότε υπάρχει μια δύναμη πυρός 16 δισ. ευρώ – η οποία με μόχλευση θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Όμως, οι ξένοι δεν έχουν ξεκινήσει να προεξοφλούν αυτή την προοπτική των κεφαλαίων για την Ελλάδα.

Το πρώτο ερώτημα που θέτουν είναι σε ποιούς κλάδους θα κατευθυνθούν τα χρήματα. Εχουν γίνει αναφορές από την κυβέρνηση για πράσινη ανάπτυξη, αλλά αυτή η ασάφεια οδηγεί σε συμπεράσματα, ότι θα είναι χρήματα τα οποία θα δοθούν από κυβέρνηση σαν κυβερνητικές δαπάνες μ ότι σημαίνει αυτό.

Η Επιτροπή Σοφών έχει κάποιες καινοτόμες ιδέες ( λ.χ επιταχυνόμενες αποσβέσεις ) που θα βοηθήσουν τις παραγωγικές επενδύσεις, αλλά ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί το σχέδιο.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να λυθεί είναι κατα πόσο αυτά τα χρήματα θα αποτελούν δάνεια και με ποιο επιτόκιο.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την έλευση των κεφαλαίων ( τέλος του 2021 ; ) το χρηματιστήριο θα είναι φθηνότερο εφόσον παραμένει στα ίδια επίπεδα.

3) Γιατί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν ακολουθεί την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών; Γιατί δεν προεξοφλούνται τα κέρδη του 2021 όπως στις διεθνείς αγορές;

Μετά το άνοιγμα της οικονομίας στο χρηματιστήριο παρατηρήθηκε μεταστροφή των επενδυτών σ ότι αφορά τις τράπεζες και τις προοπτικές τους.
Η πρώτη ζημιά προκύπτει από την επαναφορά της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος για την κακή τράπεζα.
Οι ξένοι επενδυτές είχαν κάνει τους υπολογισμούς τους με άλλα στοιχεία τα οποία αλλάζουν άρδην.
Επιπλέον, τα moratoria τα οποία έχουν ανακοινωθεί για τα δάνεια πιέζουν περαιτέρω τα έσοδα.

Όπως φαίνεται επίσης η μεγάλη ζημιά έχει προκληθεί από τον υπερτονισμό της τουριστικής κατάρρευσης στην Ελλάδα – και τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στην οικονομία και το ΑΕΠ.

Όμως, επί δέκα χρόνια όσες ελληνικές επιχειρήσεις ήταν να χρεοκοπήσουν χρεοκόπησαν. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Οι τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν πλήρωναν τα δάνεια στις 31/12/2019 πιθανότατα δεν θα πληρώσουν και μετά τον κορωνοϊο. Οι τράπεζες έχουν κάνει ήδη τους λογαριασμούς τους για αυτούς τους δανειολήπτες.

Συνεπώς, οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζιτών για κόκκινα δάνεια 7-10 δισ. Ευρώ, αποτελούν ένα διαχειρίσιμο ποσό.

Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υποαπόδιδε σε σχέση με τις ξένες αγορές. Αυτό δεν μπορεί να το δεχθεί κανείς διαχειριστής, δηλαδή οι ξένες αγορές να έχουν το καλύτερο εξάμηνο εδω και μια 20ετία και η ελληνική να υπολείπεται.

Στο ερώτημα γιατί δεν προεξοφλούνται τα κέρδη του 2021, η απάντηση είναι ότι, αναμένουν η άνοδος το 2021 να είναι λιγότερη ή να τίθεται και υπό αμφισβήτηση. Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία προς το τέλος του έτους θα μας δώσουν την απάντηση.

4) Όταν οι επενδυτές ξεπουλούν τις ελληνικές μετοχές γιατί το κάνουν; Εχουν άλλες καλύτερες επιλογές ή προσδοκούν πως θα αγοράσουν χαμηλότερα;

Η απάντηση σε ό,τι αφορά τους ξένους επενδυτές είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για τις επιλογές. ¨Οταν χάνουν πωλούν αδιάκριτα και ειδικά στις αγορές οι οποίες απογοητεύουν.

Οι Ελληνες επενδυτές που πουλάνε πιθανότατα το κάνουν διότι ελπίζουν ότι η εταιρεία Χ θα έχει ένα άσχημο 2020 συνεπώς η τιμή θα διαμορφωθεί χαμηλότερα.

Όπως θα δούμε αυτό δεν μπορεί να συμβεί πάντοτε.

Όταν η εταιρεία Χ έχει ένα ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα, πιθανόν αυτό να μειωθεί για το 2020 – αλλά η τιμή ενδέχεται να μην πέσει καθώς περισσότεροι θα δουν την ευκαιρία για να αποκτήσουν τα μερίσματα της επόμενης χρονιάς.

Πάμε τώρα στις επιλογές, οι οποίες δεν υπάρχουν σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. ΄Όταν το επιτόκιο καταθέσεων είναι 0,20% ή 0% δεν έχει νόημα να πουλάς τις μετοχές που προσφέρουν υψηλή μερισματική απόδοση.
Αρα, όταν πουλάς τις μετοχές για 0,20% η κίνηση δεν έχει νόημα.

Το ίδιο συμβαίνει και για κάποια άλλη επένδυση (καθώς τα ακίνητα έχουν τρέξει, οι τιμές είναι ήδη ακριβές σε καταστήματα, οικίες κτλ).

Συνεπώς, ένας μέτοχος που πουλά μετοχές αξίας 100000 ευρώ για τις οποίες λαμβάνει ετήσια απόδοση 6-7% για να κάνει κάτι άλλο – μάλλον δεν έχει δει το οικονομικό περιβάλλον και ειδικά τις αποφάσεις της ΕΚΤ οι οποίες ενισχύουν τον πληθωρισμό, και συνεπακόλουθα τις μετοχές. Σ ότι αφορά την Ελλάδα το τελευταίο στοιχείο της επιρροής της ΕΚΤ δεν φαίνεται να αποτυπώνεται, παρά μόνο στα ελληνικά ομόλογα.

Εκ των ανωτέρω. το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι, οι Έλληνες επενδυτές ξεπουλούν τις μετοχές για να αγοράσουν χαμηλότερα, το οποίο όμως δεν αποτελεί λογική κίνηση.

5) Γιατί παραμένει στις 640 μονάδες ή και χαμηλότερα το ελληνικό ΧΑ;

Όπως προαναφέρθηκε ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει βάθος ή καλύτερα δεν έχει εκείνα τα αναχώματα που φέρνουν μια ισορροπία στις αγορές.

Πέντε – δέκα funds μπορούν με λίγες εντολές πώλησης προκαλούν πανικό στις μετοχές και κερδίζουν και από τα συμβόλαια παραγώγων.

Η έλλειψη ικανών Ελλήνων θεσμικών επενδυτών θα απέτρεπε τις αθρόες πωλήσεις ειδικά προς στο τέλος των συνεδριάσεων – που αποτελεί και σημάδι χειραγώγησης όταν πωλείται ένας μεγάλος αριθμός μετοχών. Ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και μεγάλοι θεσμικοί θα μπορούσαν να φέρουν μια ισορροπία ιδιαίτερα όταν προκαλούνται και κερδοσκοπικές κινήσεις μέσω λχ. ηλεκτρονικών εντολών από αυτόματα μηχανήματα.