Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με απώλειες άνοιξε η Wall Street μετά την ανάπαυλα λόγω της χθεσινής αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Σημειώνεται ότι και απόψε η αγορά θα κλείσει νωρίτερα, όπως συνηθίζεται την Black Friday.

Τη σημερινή βουτιά προκάλεσε η νέα κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου, με το αργό να υποχωρεί σχεδόν 7% κάτω από τα 51 δολάρια ανά βαρέλι και το Brent κατά 5,9% στα 58,90 δολ.

Πρόκειται για την έβδομη σερί εβδομάδα απωλειών για μαύρο χρυσό, με τις ενεργειακές να πλήττονται και μαζί τους ο σχετικός δείκτης του S&P 500, ρίχνοντας το δέικτη-βαρόμετρο της Wall Street σε χαμηλό 7μηνου.

Στο newmoney.gr έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο γιατί και πως οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν, και θα συνεχίσουν να πέφτουν, εφόσον αυτό θέλει ο Τραμπ. Αναλυτικότερα εδώ.

oilslideeee.png

Την ίδια ώρα οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο και στις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, στη συνάντηση της G20, με το γενικό συναίσθημα -παρά το πείσμα των Αμερικανών- να είναι σχετικά αισιόδοξο, αλλά χωρίς ωστόσο να μπορεί να αντισταθμίσει το γενικότερο αρνητικό κλίμα στις αγορές, που βιώνουν μια ισχυρή διόρθωση από τον Οκτώβριο.

Όπως αναφέραμε άλλωστε τη Δευτέρα, αλλά και σε κάθε περιστασιακή ανοδική αντίδραση της αγοράς τους τελευταίους δύο μήνες, οι δείκτες δέιχνουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά… τρία πίσω. Αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές όπως Apple και Nvidia έχουν εισέλθει σε bear market με απώλειες άνω του 25% από τα υψηλά τους και η όποια ανοδική αναλαμπή μετά από τριήμερα sell-off δε δείχνουν να πείθουν πως η διόρθωση έχει τελειώσει ακόμα. Περισσότερα εδώ.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,53% στις 24.333 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 0,13% στις 6.962 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,43% στις 2.638 μονάδες.

Στις αναδυόμενες αγορές, μετοχές και νομίσματα βρίσκονται υπό πίεση. Το Bitcoin εν τω μεταξύ βρίσκεται σε πτωτική τροχιά με συνολικές απώλειες 22% στην εβδομάδα. Τέλος, η πτώση σε πετρέλαιο, χαλκό και άλλες βιομηχανικές πρώτες ύλες οδηγούν τον δείκτη Bloomberg Commodity (εμπορευμάτων) στις χειρότερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Ιούλιο.

Σε αρνητικό έδαφος κινείται και ο χρυσός, σημειώνοντας πτώση 0,3% στα 1.225 δολάρια ανά ουγγιά.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Exxon Mobil σημειώνει απώλειες 2,2% ενώ της Chevron διολισθαίνει 2,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ υποχωρεί έναντι του γεν. Το αμερικανικό νόμισμα σημειώνει άνοδο 0,5% έναντι του ευρωπαϊκού, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,135 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 3,03%.