Για την πρώτη θετική εβδομάδα, έπειτα από τουλάχιστον έναν μήνα, οδεύει η τιμή του πετρελαίου, εν μέσω της προσδοκίας ότι οι ΗΠΑ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους, κάτι το οποίο θα αποτρέψει μια καταστροφική στάση πληρωμών.

Τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ σκαρφαλώνουν άνω των 73 δολαρίων ανά βαρέλι, με τα σωρευτικά κέρδη του πενθήμερου να ξεπερνούν το 3%. Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη ενισχύονται άνω των 77 δολαρίων ανά βαρέλι.

H δήλωση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜαΚάρθι, περί προσδοκίας για κατ’ αρχήν συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμφίβολα, αποκλιμακώνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο υπέρβασης του ορίου χρέους και επαναφέρει την ηρεμία στις αγορές.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η τιμή του αργού εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 10% σε σχέση με τις αρχές του έτους, καθώς η νωθρή ανάκαμψη της Κίνας και η σφιχτή νομισματική πολιτική επιδεινώνουν τις προοπτικές της ζήτησης.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, παράλληλα, έρχονται να επιτείνουν τις ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων, καθώς υπάρχουν φωνές οι οποίες ζητούν και νέες παρεμβάσεις εν όψει της συνεδρίασης του Ιουνίου.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των αναλυτών περιμένει την ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι ανησυχίες για τα επίπεδα της προσφοράς δεν αποκλείεται να παράσχουν ορισμένα στηρίγματα, με την Bank of America να αναμένει τη διαμόρφωση ενός ελλείμματος στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου.

Διαβάστε ακόμα

Τα… Καρούμπαλα του ΣΥΡΙΖΑ, το ρετιρέ των 28 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό, οι μπίζνες του Β. με Nova και του Π. με οπτικές ίνες και ο μάνατζερ που… έχασε το τρένο

Οικογένεια Μαρτίνου: Από τη Γλυφάδα, στους ισχυρούς της παγκόσμιας ναυτιλίας με 290 πλοία και ιστορία 50 ετών

Norman Foster: το ιερό τέρας της αρχιτεκτονικής – Το έργο του, οι Έλληνες συνεργάτες του και τα σχέδιά του για το Ελληνικό

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ