Νέες σημαντικές απώλειες παρατηρούνται στην αγορά του πετρελαίου, εν μέσω των ευρύτερων ανησυχιών για τις επιπτώσεις από την κρίση στο τραπεζικό σύστημα.

Τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ χάνουν 2,3% και υποχωρούν στα 66,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη πέφτουν κατά 2,4% και διολισθαίνουν στα 72,9 δολάρια ανά βαρέλι.

Σε επίπεδο εβδομάδας, και οι δύο τιμές αναφορές οδεύουν προς τις χειρότερες απώλειες από τον περασμένο Απρίλιο, με τη μέχρι στιγμής κάμψη να ξεπερνάει το 10%.

Oil Set for Steepest Weekly Drop Since April | WTI pressured by souring sentiment as banking crisis unfolded

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» επηρεάζονται δυσμενώς από την πρόσφατη κατάρρευση των Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate, ενώ την ίδια στιγμή τα προβλήματα στην Credit Suisse και την First Republic Bank έρχονται να υπονομεύσουν περαιτέρω την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Μάλιστα, ούτε οι έγκαιρες παρεμβάσεις των ελβετικών και των αμερικανικών αρχών, οι οποίες έδωσαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στα δύο ευάλωτα ιδρύματα, κατέστησαν ικανές να ανακόψουν τις ρευστοποιήσεις.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και κατ’ επέκταση τη ζήτηση για πετρέλαιο. Και μέσα σ΄ όλα αυτά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη αφενός τον επίμονο πληθωρισμό, αφετέρου τη σφιχτή νομισματική πολιτική.

Από την άλλη πλευρά, οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα εξακολουθούν να προσφέρουν ορισμένα στηρίγματα, δεδομένου ότι η ασιατική χώρα αποτελεί τον Νο.2 καταναλωτή και τον Νο.1 εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμα

Οι «γαλάζιες καρδερίνες», ο Βαρουφάκης φουσκώνει, ο Πολάκης κόβει – Πώς η ΔΕΗ μπερδεύεται με τον ΟΤΕ, ο Κόπυ και τα καλώδια

Ολα όσα κάνουν το Petrus ένα εμβληματικό, “διαστημικό” κρασί με “αστρονομική” τιμή

Γουόρεν Μπάφετ: «Πρέπει να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι είναι προσεκτικοί» – Επένδυσε $500 εκατ. μέσα στην κρίση