Αγορές

Πετρέλαιο: Κέρδη εν μέσω προσδοκιών για καθυστέρηση της αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

  • newsroom


Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ κλίνουν προς καθυστέρηση του προηγούμενου συμφωνηθέντος σχεδίου για αύξηση της παραγωγής τον Ιανουάριο κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως

Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε υψηλότερα σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, από τις προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα καθυστερήσουν την προγραμματισμένη αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, αντισταθμίζοντας τους φόβους για τη ζήτηση μετά την απροσδόκητη αύξηση περισσότερο από το αναμενόμενο των αποθεμάτων αργού και των ασθενέστερων λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Η τιμή του μπρεντ σημείωσε άνοδο 1,1%, στα 44,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού πρόσθεσε 0,5% στα 41,65 δολάρια το βαρέλι.

Για να αντιμετωπισθεί η ασθενέστερη ζήτηση εν μέσω ενός νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, η Σαουδική Αραβία κάλεσε τα μέλη του ομίλου του ΟΠΕΚ+ -ο ΟΠΕΚ και άλλες χώρες παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας- να είναι ευέλικτα στην αντιμετώπιση των αναγκών της αγοράς πετρελαίου, προλειαίνοντας το έδαφος για αυστηρότερη πολιτική για την παραγωγή το 2021.

«Οι ελπίδες ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει τις υπάρχουσες περικοπές και το 2021, ή ακόμη και θα αυξήσει τις περικοπές, στηρίζουν τις τιμές», δήλωσε ο Χιρογιούκι Κικουκάουα Kikukawa, γενικός διευθυντής έρευνας στη Nissan Securities.

Προέβλεψε ότι το αργό θα παραμείνει στο εύρος της τάξεως των 39 έως 44 δολαρίων το βαρέλι, μέχρι τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ αργότερα αυτό το μήνα.

Ο ΟΠΕΚ+ πραγματοποίησε συνεδρίαση της υπουργικής επιτροπής χθες Τρίτη, ωστόσο δεν έκανε καμία επίσημη σύσταση. Ο Οργανισμός θα διεξάγει την πλήρη υπουργική συνάντηση στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου για να συζητήσει την πολιτική του.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ κλίνουν προς καθυστέρηση του προηγούμενου συμφωνηθέντος σχεδίου για αύξηση της παραγωγής τον Ιανουάριο κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ή 2% της παγκόσμιας ζήτησης, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του έχουν αναθεωρήσει τα σενάρια για τη ζήτηση του πετρελαίου το 2021, εκτιμώντας ότι θα είναι ασθενέστερη από ότι αναμενόταν προηγουμένως, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που τέθηκε υπόψη του Reuters.

Οι δύο τιμές υποχώρησαν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αφού το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) δήλωσε την Τρίτη ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,2 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, για αύξηση 1,7 εκατ. βαρελιών.

«Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν πολύ υψηλότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που πρόσθεσε πίεση», δήλωσε ο Τζέφρι Χάλεϊ, ανώτερος αναλυτής αγορών στην OANDA.

Οι απογοητευτικές λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ δημιούργησαν επίσης ανησυχίες για χαμηλότερη κατανάλωση στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από ότι αναμενόταν τον Οκτώβριο, συγκρατημένες από την αύξηση των κρουσμάτων και τη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών κι ενώ εκατομμύρια ανέργων Αμερικανών χάνουν την κυβερνητική οικονομική στήριξη.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Έτσι θα γίνουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Δωρεάν rapid test μέσα από αυτοκίνητο στον Βόλο

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πήραν «ελευθέρας» για λειτουργία τις Κυριακές