Ελλάδα

Κικίλιας: Έτσι θα γίνουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

  • newsroom


Σε 1.018 σημεία σε όλη τη χώρα ο εμβολιασμός και με ραντεβού - Αναλυτικά η διαδικασία εμβολιασμού «Εγώ θα κάνω πρώτος το εμβόλιο», τόνισε ο υπουργός Υγείας

Στην τακτική ενημέρωση της Τετάρτης για την πορεία του του COVID-19 στη χώρα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσίασε το σχέδιο για τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού της Ελλάδας.

Μαζί με τον υπουργό Υγείας, ήταν και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το σχέδιο με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός για την Covid-19, παρουσίασε ο κ Κικίλιας λέγοντας πώς θα διεξαχθεί, ποιοι θα βρίσκονται πρώτοι στη λίστα, και σε ποια σημεία

Ειδικότερα είπε: «Δεν χρειάζεται να τονίσω πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Κατά κύριο λόγο στις επιπτώσεις που έχει στον πληθυσμό, αλλά και στο σύστημα Υγείας. Όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι στο κόκκινο, σύμφωνα με τους χάρτες θετικότητας που εστειλε ο κ. Τσιόρδας.

Μπαίνουμε στον χειμώνα, με καιρικές συνθήκες που δεν βοηθούν. Είναι συγκλονιστική η εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε καλύτερη τύχη και σημείο από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Ήθελα να παρακαλέσω να κάνουμε την προσπάθεια τους επόμενους μήνες. Κανείς δεν θέλει να δει τις εικόνες, που βλέπουν σε άλλες χώρες.

Δεν έχει μειωθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία. Είναι ίδια η πίεση στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα είναι ανησυχητικά. Να σεβαστούμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Πιέζεται το σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα και γενικώς πλέον. Όλη η Ελλάδα είναι μία υγειονομική περιφέρεια. Ένα μεγάο ευχαριστώ στις νοσηλεύτριες από την Κρήτη, που μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσουν και άλλοι».

Εμβολιασμός με ραντεβού

Με sms, online, και μέσω τηλεφωνικών κέντρων θα μπορούν οι πολίτες  να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν όπως ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Τα εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα θα είναι 1.018 και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, γιατροί και νοσοκόμοι. Θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες. Και ακολούθως ο υπόλοιπος πληθυσμός. Ειδικά κλιμάκια θα μεταβούν σε οίκους ευγηρίας. Όσον αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες, θα μεταβούν επίσης ειδικά κλιμάκια, στα κέντρα όπου βρίσκονται.

Τα εμβόλια θα είναι όλα δωρεάν, ενώ όταν εμβολιάζεται ένας πολίτης, έχει ανοσία

Όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας, η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,2 δισ. δόσεις για όλες τις χώρες. Θα δοθούν την ιδια ημερομηνία, ανάλογα με τον πληθυσμό και στην ίδια τιμή. Η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με έξι εταιρείες, ενώ με τις τέσσερις έχει υπογράψει.

Πώς θα φτάσουν σε μας;

Από τα εργοστάσια θα φτάσουν στην Ελλάδα, σε κεντρικές αποθήκες. Από εκεί στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και μετά στον πληθυσμό. Θα μπορούμε να εμβολιάσουμε 2.117.440 πολίτες το μηνα, ενώ θα υπάρχουν δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα, και την Κυριακή θα υπάρχει ρεπό.

Υπολογίζουμε ότι κάθε πολίτης χρειάζεται 10 λεπτά για να εμβολιαστεί, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Υγείας, ενώ το 30% των εμβολιασμών θα γίνεται από τα Κέντρα Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, τόνισε ο ίδιος.

Δείτε ΕΔΩ όλο το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη COVID19

 

Διαβάστε ακόμη:

Tέλη κυκλοφορίας: Μέχρι πότε πρέπει να τα πληρώσετε – Τι πρόστιμο προβλέπεται

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πήραν «ελευθέρας» για λειτουργία τις Κυριακές

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για δόση €765 εκατ. στην Ελλάδα